Primul centru de cercetare AI din România, construit la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Publicat: 26 mai 2024, 10:31, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Primul centru de cercetare AI din România, construit la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Sursa foto: freepik.com

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a început construcția primului centru de cercetare în inteligența artificială din România, cu o investiție ce depășește suma de 105 milioane de lei, transmite Agerpres.

La ceremonia de lansare a construcției au participat, vineri, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, primarul Emil Boc, Sorin Ștefan Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, directorul general interimar ADR Nord-Vest, Csilla Hegedus, și rectorul UTCN, Vasile Țopa.

„Prin angajamentul său pentru excelenţă academică şi inovaţie, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca îşi consolidează poziţia de lider în cercetarea tehnologiilor avansate. Centrul de Inteligenţă Artificială va oferi studenţilor şi cercetătorilor resurse de ultimă generaţie şi şansa de a lucra la proiecte cu impact global. Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, companie de top în domeniile aerospaţial, tehnologic şi militar, va fi un mare avantaj pentru noi. Inteligenţa artificială reprezintă viitorul tehnologiei şi va revoluţiona modul în care trăim şi muncim. De la automatizarea proceselor de afaceri până la îmbunătăţirea serviciilor publice şi crearea de soluţii personalizate pentru cetăţeni şi companii, posibilităţile sunt nelimitate. Centrul de Inteligenţă Artificială de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbări, pregătind generaţiile viitoare de inovatori şi lideri în tehnologie”, a arătat, sâmbătă, într-o postare pe reţelele de socializare, ministrul ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.

El a precizat că în Cluj-Napoca există peste 1.200 de companii în domeniul IT, care oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de specialiști.

„Ecosistemul tehnologic vibrant şi colaborarea strânsă dintre sectorul privat şi cel academic transformă Clujul într-un adevărat hub de inovaţie, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a acestui lucru”, a mai scris ministrul Bogdan Gruia Ivan.

Contractul, evaluat la suma totală de 105.095.830 lei (TVA inclus), a fost câștigat în urma unor proceduri riguroase de licitație publică (înscrise în Jurnalul Oficial al UE – JOUE), fiind atribuit Asocierii Kesz Construcții România SRL (ca lider) – SDC Proiect SRL (asociat).

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligență Artificială va fi situată în campusul universitar și va acoperi o suprafață de 2.028 mp. Această construcție, cu o suprafață totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, toate dotate cu cele mai avansate facilități de cercetare, echipamente de înaltă performanță și infrastructură IT de ultimă generație. Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluțiilor de inteligență artificială pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică și multe altele, contribuind semnificativ la progresul economic și tehnologic al regiunii.