Prof. univ.dr. Vlad Ciurea despre efectele caniculei: Afectează buna funcționare a creierului, dormim mai puțin

Un studiu recent, apărut în publicația One Earth, subliniază că, în perioadele caniculare, dormim mai puțin, ceea ce are consecințe asupra întregului organism, dar mai ales asupra creierului, explică prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

De când au crescut temperaturile, oamenii dorm mai puțin, constată Kelton Minor, de la Universitatea din Copenhaga, autor al studiului.

Cei mai afectați de reducerea orelor de somn din cauza caniculei sunt persoanele în vârstă, femeile și persoanele din țări subdezvoltate.

Somnul și creierul

Prof. univ. dr. Vlad Ciurea subliniază că temperatura organismului este reglată de hipotalamus. Când temperatura este foarte ridicată, creierul are de suferit: este încetinită buna funcționare a acestuia, provoacă oboseală, stres, iritare, stări depresive, tulburări ale somnului… Creierul, care ține sub control tot organismul, are nevoie de opt ore de somn. Pentru a avea un somn bun în timpul nopții, prof. univ. dr. Ciurea nu recomandă somnul de după-amiază:

”Eu nu spun că nu este bine să dormi după-amiază, mai bine să picotești, pentru că între 4 și 6 după-amiaza ai un vârf, și atunci trebuie să produci, ca să ții creierul în funcție și deștept”.

Creierul are doi poli de activitate. ”Este ritmul circadian al corpului: între orele 10 și 12 este activitate cerebrală maximă, și între 16 și 18 este la fel”, spune prof. univ. dr. Ciurea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...