Program-pilot: Ne vom vaccina contra gripei sezoniere în farmaciile comunitare?

Publicat: 27 oct. 2022, 17:29, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Program-pilot: Ne vom vaccina contra gripei sezoniere în farmaciile comunitare?

Deoarece actualul sezon gripal se anunță a fi ”dificil”, pentru protejarea populației, Colegiul Farmaciștilor din România demarează un program pilot prin care farmaciștii pot contribui la campania de vaccinare antigripală.

Vaccinarea ar urma să fie efectuată numai de farmaciști absolvenți ai cursurilor de pregătire postuniversitară, speciale pentru această manevră.

„Vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare se implementează în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022 se anunţă a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii 2 ani, când circulaţia virusului gripal a fost limitată de restricţiile sanitare impuse de pandemia COVID-19. Mai mult, infecţia cu virusul gripal vine pe fondul imunităţii scăzute a populaţiei, după ce purtarea măştii şi distanţarea socială au dus la o circulaţie redusă a virusurilor gripale timp de mai multe sezoane. Conform datelor INSP, numărul de infecţii respiratorii acute din săptămâna 3 – 9 octombrie 2022 este deja cu 25% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021” , prcizează Colegiul Medicilor din România într-un comunicat.

Pentru a se vaccina în farmacii, persoanele trebuie:

  • să aibă o recomandare medicală de vaccinare contra gripei sezoniere;
  • – să aibă cel puțin o vaccinare de acest tip efectuată în anii anteriori;
  • înainte de vaccinare se va efectua o anamneză pentru a se identifica eventuale contraindicații.

Farmaciile comunitare care doresc să se implice în program se vor autoriza special să desfăşoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Lista cu aceste farmacii va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Farmaciştii implicaţi în programul pilot de vaccinare vor urma cursuri de pregătire postuniversitară în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, vaccinarea putându-se efectua doar de către cei care au absolvit aceste cursuri şi cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare.