Protest al sindicaliștilor teatrului „Sică Alexandrescu”, Brașov

Publicat: 27 sept. 2023, 17:45, de Andreea Caraua, în SOCIAL , ? cititori
Protest al sindicaliștilor teatrului „Sică Alexandrescu”, Brașov

Sindicatul Independent al Salariaților din Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov a anunțat, printr-un comunicat de presă, organizarea unui protest prin care să atragă atenția asupra hărțuirii unor salariați de către conducerea instituției.

Sindicaliștii susțin că de 20 de ani Teatrul „Sică Alexandrescu” este condus de o singură persoană, respectiv de manager sau director, care de cele mai multe ori „a făcut din instituție o adevărată «afacere personală»”.

Actele instituției, împreună cu contractul de manager interimar și contractele de colaborare sunt „ținute sub cheie” la Compartimentul salarizare personal, chiar dacă legea prevede că acestea trebuie să fie puse și la dispoziția Sindicatului.

Astfel, Consiliul de Administrație este lipsit de putere, iar Compartimentul Artistic, cel mai important compartiment al Teatrului, nu are reprezentanți în acest organism de conducere. „Postul de Șef compartiment artistic  este ținut vacant de ani de zile, pentru ca managerul să poată controla singur activitatea Teatrului”, se menționează în comunicatul de presă.

Urmările managementului defectuos

Până acum câțiva ani, timp de un deceniu, postul de secretar literar a fost ocupat de o doamnă din București, care venea de aproximativ două ori pe lună la teatru, dar care era plătită cu un salariu pentru normă întreagă, lunar, timp de 10 ani.

De șapte ani este plătit lună de lună, cu normă întreagă (minim 5000 lei net/lună) un regizor brașovean stabilit la București, care prin fișa postului- pe care și-a făcut-o singur pe vremea când era director- are obligația de a monta un spectacol odată la doi ani. Adică, angajatul nostru actual pe post de regizor,  vine și lucrează două luni, o dată la doi ani și primește pentru asta, prin salariu, 25.000 de euro pentru acel spectacol, în timp ce la teatrele private, un regizor care montează un spectacol primește 3.000-4.000 de euro”, mai specifică documentul citat.

Pe lângă multe alte nereguli, două angajate ale Teatrului au fost concediate după ce s-a descoperit că au semnat apelul public făcut către Primăria Muncipiului Brașov.

Măsura în care Teatrul «Sică Alexandrescu» respectă legislația, este limpede demonstrată de numeroasele procese pierdute în instanță de către instituție, de-a lungul timpului”, subliniază comunicatul.

Astfel, conducerea sindicatului a decis să protesteze prin pichete organizate în fața instituției și/sau în fața Primăriei Brașov, „iar în eventualitatea în care Primăria Brașov nu se va implica și nu va rezolva problemele menționate, unele dintre acestea cu iz penal, sindicatul va recurge și la alte forme de protest”, se specifică în încheierea comunicatului.