Protest spontan al medicilor şi asistenţilor veterinari din Buzău, în faţa DSVSA 

Publicat: 17 aug. 2023, 13:31, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Protest spontan al medicilor şi asistenţilor veterinari din Buzău, în faţa DSVSA 

Aproximativ 40 de angajați din domeniul medical veterinar, inclusiv medici și asistenți veterinari, angajați ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău, s-au adunat joi în fața sediului instituției pentru a-și exprima nemulțumirea față de o ordonanță privind reducerea cheltuielilor bugetare, măsură ce ar putea afecta sporurile salariale pe care le primesc. Într-un act de protest spontan, personalul DSVSA a dorit să atragă atenția asupra condițiilor periculoase de lucru cu care se confruntă în desfășurarea activității lor, subliniind importanța sporurilor salariale considerate a fi pe deplin justificate.

„Angajații au decis să declanșeze o grevă spontană din cauza planurilor de tăiere a sporurilor. Activitățile noastre implică lucrul cu animale afectate de tuberculoză, rabie sau gripă aviară. Noi beneficiem de sporuri pentru condiții deosebite de muncă, dat fiind că desfășurăm activități în medii dificile, și nu pentru aspecte precum lucrul la calculator sau probleme medicale. Aceste sporuri reprezintă 30% din salariul de bază și nu sunt de o valoare considerabilă. Angajații sunt indignați de această situație. Pentru săptămâna viitoare avem programate acțiuni de protest, cu întreruperi de câte două ore pe zi în zilele de luni și marți, iar miercuri vom protesta în fața sediilor partidelor politice. Joi și vineri vom întrerupe lucrul câte două ore, urmând ca pașii următori să includă chiar declanșarea unei greve generale. Astăzi ne referim la un protest spontan, la care participă în jur de 30-40 de angajați publici, inclusiv medici și asistenți veterinari, ingineri chimisti și specialiști în alimentație. Angajații au hotărât să își facă vocea auzită în stradă”, a declarat liderul Sindicatului Camera Veterinară Buzău, Stelian Mihalcea.

Angajații au subliniat că sunt îngrijorați de posibilitatea reducerii salariilor sau chiar de pierderea locurilor de muncă.

„În proiectul de ordonanță, suntem amenințați în ceea ce privește veniturile pe care urmează să le primim, iar acestea sunt deja mici în comparație cu costurile actuale. Suntem tratați cu indiferență, li se sugerează că azi suntem aici, dar mâine nu mai existăm, că vom fi subordonați altor instituții. Imaginează-ți că ai un împrumut și datorii la bancă și brusc riști să rămâi fără veniturile de care depindeai atunci când ai solicitat împrumutul. Aceasta reprezintă o problemă semnificativă”, a explicat Elisabeta Cosma, angajată la DSVSA, conform g4media.ro.

Foto: sansanews.ro