PSD face anunțul așteptat de toți românii: salariul minim european, introdus până la finalul anului

Publicat: 03 apr. 2024, 11:18, de Filon Stan, în ECONOMIE
PSD face anunțul așteptat de toți românii: salariul minim european, introdus până la finalul anului
PSD face anuntul asteptat de toti romanii- salariul minim european, introdus pana la finalul anului

Partidul Social Democrat a anunțat oficial că și-a stabilit un obiectiv prioritar: să introducă până la finalul acestui an salariul minim european. Acest lucru înseamnă bani mai mulți pentru angajații români, care se va traduce într-o creștere a puterii de cumpărare și a nivelului de trai.

PSD a anunțat că va introduce salariul minim european, până la finalul anului în curs! Un pas important către alinierea veniturilor românilor cu cele ale cetățenilor din alte state ale Uniunii Europene a fost făcut deja prin anunțul premierului Marcel Ciolacu privind creșterea salariului minim la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie.

Ținta următoare, asumată prin programul de guvernare, este ca până la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu normă întreagă să nu câștige mai puțin de 500 de euro net lunar.

PSD susține salariul minim european pentru condiții de trai și de muncă decente

Partidul Social Democrat își propune să implementeze salariul minim european în România, până la sfârșitul anului 2024. Această măsură vizează instituirea unui cadru pentru:

  • un nivel corespunzător al salariilor minime legale cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente;
  • promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor;
  • îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim în cazurile prevăzute de dreptul național și/sau de convenții colective.

Pentru garantarea creșterii nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România, PSD susține că are deja o echipă de experți care lucrează la definirea unui mecanism automat care să asigure creșterea salariului minim în România în fiecare an, intr-o manieră predictibilă.

Până la finalul anului, grupul de lucru din cadrul PSD, în colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, va elabora o propunere legislativă.

PSD s-a afirmat după ce a revenit la guvernare în alianța cu PNL drept formațiunea politică axată în special pe măsurile care să apere nivelul de trai al românilor în fața asaltului inflației generat de criza energetică și de războiul din Ucraina.