Război în Gaza: Biden se apropie de o „ruptură” cu Netanyahu

Președintele Joe Biden se apropie de o posibilă „ruptură” cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în contextul războiului din Gaza. Biden ia în considerare o critică publică mai aspră la adresa asaltului Israelului, pe măsură ce acesta continuă fără întrerupere, conform informațiilor publicate de The Washington Post.

În timp ce conflictul continuă să zguduie regiunea, președintele Joe Biden se găsește într-o situație din ce în ce mai tensionată cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în privința războiului din Gaza. Conform informațiilor publicate recent de The Washington Post, Biden este în pragul unei posibile „rupturi” cu Netanyahu, având în vedere evoluția asaltului Israelului în Gaza și consecințele umanitare dramatice care decurg din acesta.

Relatări indică faptul că Biden începe să fie tot mai frustrat de modul în care Netanyahu gestionează situația, iar relația lor, care se întinde pe mai bine de patru decenii, pare să se deterioreze pe măsură ce președintele american ia în considerare o critică publică mai aspră la adresa acțiunilor militare ale Israelului. Recent, Biden a caracterizat „modul exagerat” în care Israelul răspunde în Gaza drept alarmant, subliniind suferința și pierderile de vieți nevinovate din regiune.

În ciuda unei istorii lungi de sprijin pentru Israel, Biden pare să adopte o poziție mai critică față de acțiunile acestuia în contextul actual al conflictului din Gaza. Afirmațiile sale recente privind nevoia urgentă de încetare a violențelor și furnizarea de ajutor umanitar către populația afectată subliniază schimbarea de ton din partea administrației americane.

Casa Albă a fost rapidă în a clarifica că poziția oficială a lui Biden nu s-a schimbat fundamental și că angajamentul față de Israel rămâne puternic. Cu toate acestea, tensiunile cresc în culise, cu surse din administrația americană indicând frustrare crescută față de direcția luată de Netanyahu în ceea ce privește conflictul.

În timp ce Biden și Netanyahu se confruntă cu provocări semnificative în gestionarea crizei din Gaza, milioane de oameni suferă în continuare în urma violențelor. Impactul umanitar devastator al conflictului, inclusiv lipsa de alimente, apă și adăpost pentru cei afectați, pune sub semnul întrebării eficacitatea răspunsului internațional și necesitatea unor acțiuni concrete pentru a aduce pacea și stabilitatea în regiune.

Într-un interviu acordat duminică postului ABC’s This Week, Netanyahu și-a apărat planurile pentru evacuarea din Rafah. „Cei care spun că sub nicio formă nu ar trebui să intrăm în Rafah spun practic ‘pierdeți războiul‘”, a spus el.

Secretarul de stat Antony Blinken a fost în Israel săptămâna trecută participând la negocieri pentru un acord de încetare a focului, dar Netanyahu a respins o ofertă din partea Hamas de a elibera ostaticii și de a intra într-o încetare a focului, numind acordul „iluzoriu”.

Presiunea militară continuă este o condiție necesară pentru eliberarea ostaticilor„, a spus Netanyahu.

Operațiunile militare ale Israelului în Gaza începând cu 7 octombrie au ucis mai mult de 28.000 de palestinieni și au rănit cel puțin 67.000, conform Ministerului Sănătății din Gaza. În weekend, Israelul a ucis cel puțin 44 de palestinieni în Rafah, inclusiv mai mult de o duzină de copii.

În ciuda potențialei escaladări a retoricii lui Biden în privința războiului, aceasta va avea puține efecte semnificative în condițiile în care Statele Unite finanțează eforturile militare ale Israelului, a declarat Ben Rhodes, fostul adjunct al Consilierului pentru Securitate Națională al președintelui Barack Obama. Săptămâna trecută, Senatul a avansat un pachet de ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari, inclusiv 35 de miliarde de dolari pentru Israel. Acest pachet urmează să fie transmis acum Camerei Reprezentanților.

„În timp ce susțineți operațiunile militare ale lui Netanyahu în Gaza fără condiții, nu contează cât de mult îți ajustezi comentariile. În esență, trebuie să iei o decizie de a nu oferi lui Bibi un cec în alb de sprijin”, a declarat Rhodes, folosind numele familiar pentru Netanyahu, „Bibi”.

(adaptare după Rolling Stone)

Mai multe articole...

Cele mai citite articole