Rețeta conf dr. Mihai Craiu contra obezității la copil: ”Faceți mișcare. Toată familia… Așa veți motiva și copiii!”

Publicat: 12 sept. 2023, 15:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Rețeta conf dr. Mihai Craiu contra obezității la copil: ”Faceți mișcare. Toată familia... Așa veți motiva și copiii!”

Conf. dr. Mihai Craiu pune punctul pe I: în ultimul deceniu, mai ales post pandemie, avem o creșterea alarmantă a excesului ponderal la copii.

Analizând sute de copii care au venit, în ultima perioadă, la Compartimentul de primiri urgențe  al Institutului ”Alessandrescu Rusescu” (INSMC,) pentru diferite probleme, ”am constatat că, față de datele publicate de INSP în urmă cu zece ani, ponderea  copiilor supraponderali s-a dublat”, avertizează conf. dr. Mihai Craiu.

Cauzele: mâncatul și când nu trebuie, sedentarismul și amânarea rezolvării acestei probleme. Iar studiile arată că două treimi dintre copiii cu exces ponderal vor fi adulți cu hipertensiune, diabet și obezitate

Flagelul numit sedentarism

Scăderea nivelului de vitamina D, diabet, diminuarea capacității cognitive,  insomnie, depresie… Sunt o parte dintre  problemele  care îi pândesc pe copiii sedentari. Adică, pe cei care stau aproximativ patru ore în fața ecranelor și se joacă din ce în ce mai puțin în aer liber.

Sedentarismul este un flagel, asociat cu un cortegiu de consecințe din punct de vedere fizic și psihic.

Lipsa luminii naturale și a vitaminei D afectează sistemul osos și mărește riscul de boli cardiovasculare. Obezitate instalată încă din copilărie reprezintă o explicație  a creșterii numărului tinerilor care fac infarct sau suferă de tulburări metabolice.

Statul prelungit în fața ecranelor – potrivit unor studii, în jur de patru ore – contribuie la scăderea atenției și la apariția insomniei, mâncatul în timpul nopții devenind un obicei.  

Acum, a ieși la joacă înseamnă nu numai un număr mult mai mic de copii, dar și aceștia își găsesc doar prin apasarea unui buton jocul preferat.

Din păcate, la acest stil de viață contribuie și părinții, care consideră ora de sport o pierdere de timp și nu se mai preocupă să-i încurajeze pe copii să facă sport. Grav este că unii părinți își uită copiii în fața tabletei sau a telefonului. S-a ajuns în situația că unii copii se așează la masă pentru a mănânca cu tableta alături. Aparent, copilul mănâncă liniștit, dar în realitate el înghite pur și simplu fără a participa la actul de a mânca. Așa apar pofta de a mânca în plus și multe probleme digestive.

Autism virtual

Psihoterapeuții au descoperit și un alt fenomen periculos, pe care l-au numit autism virtual. Este vorba despre copii, chiar de unu-doi ani, care stau multe ore în fața ecranelor și care, practic, devin absenți. Nu răspund când sunt chemați, nu privesc interlocutorul  când se inițiază un dialog, au reacții ciudate…  

Boală cronică

Obezitatea este o boală cronică. Ea amenință sănătatea omului prin multiple comorbidități. Comisia Europeană avertizează că obezitatea și preobezitatea, adică supraponderea, sunt prezente la 59% din populația Europei.

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii- Regiunea Europeană, publicat în mai 2022, arată că aproape 60% dintre adulții europeni prezintă suprapondere sau obezitate, iar la copii ˂ 5 ani acest procent este de 7,9% (4,4 milioane la nivel european).

De asemenea, Raportul evidențiază o creștere continuă a prevalenței supraponderii și obezității și faptul că în nicio țară din Europa nu se observă o diminuare a acestui fenomen până în 2025.

Evaluarea greutății

Potrivit Raportului European, mai mult de o treime din părinții din toată lumea evaluează greșit greutatea copilului. La noi, circa 50%  dintre părinții care evaluează greșit greutatea copilului consideră că acesta este prea slab, când de fapt el este supraponderal.

Pentru aceasta, conf. dr. Craiu recomandă verificarea greutății copilului cu ajutorul aplicației INSMC (utilizarea linkului către https://testulgreutatii.ro), Copil preșcolar sau școlar, nu sugar mic! 

”Dacă sunteți în zona de alarmă (galben sau roșu, ca la semafor) este bine să începeți imediat să faceți mișcare. Toată familia… Așa veți motiva și copiii.”, este rețeta prescrisă de dr. Mihai Craiu, pentru a ne trata de obezitate.