Rețetă mâncare de urzici. E delicioasă!

Publicat: 19 feb. 2023, 12:30, de Mariana Olteanu, în ESENȚIAL , ? cititori
Rețetă mâncare de urzici. E delicioasă!
Sursă foto: savoriurbane.com

Cu 30 de lei poți obține o mâncare delicioasă și sănătaoasă în doar câteva minute. Mâncarea de urzici este gata în doar 45 de minute și are multe beneficii pentru sănătate.

Pentru prepararea acestui fel de mâncare vei avea nevoie de șase grămezi de urzici,o lingură făină, trei căței usturoi și o ceapă mare.

Primul pas este spălarea urzicilor folosind niște mănuși, pentru a evita înțepăturile lor. După ce le-ai curățat de orice urme de impurități, opărește-le într-un vas cu apă care a dat în clocot cu sare.

Urzicile se lasă la fiert pentru câteva minute. În timp ce urzicile se fierb, puteți toca ceapa și cățeii de usturoi.

Când au fiert urzicile, scurge-le de apă și toacă-le mărunt. Păstrează o cană din apa în care au fiert.

Într-o tigaie, călește ceapa în ulei până devine translucidă.Adaugă urzicile tocate, lingura de făină și usturoiul tocat. Adaugă sare după gust și cana de apă în care au fiert urzicile.

Amestecă în continuu, pentru a nu se prinde mâncarea de fund.Este gata când compoziția se îngroașă. Servește mâncarea de urzici caldă, alături de orez, mămăligă, ouă sau carne de pui.

Ce beneficii au urzicile?

Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, urzicile se folosesc în tratarea și în prevenirea anemiilor. Urzica are proprietăți antianemice, remineralizante, hemostatice și echilibrează sistemul imunitar.

Potrivit Sfatului Medicului, infuziile de urzici sunt recomandate în perioadele de efort intelectual intens, de oboseala fizica si psihica. În acele momente, organismul este privat de fier, iar urzicile restabilesc echilibrul acestui mineral esential. Este indicat consumul pe termen lung pentru un efect garantat.

Cura cu urzici este menită să întărească organismul, făcandu-l mai puternic în fața bolilor, inclusiv a celor de inima. Infuzia de urzică si tinctura de urzică sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale și a tahicardiilor.

Decoctul de urzici poate fi folosit pentru calmarea iritațiilor pielii, dar și pentru reducerea roșeței în cazul acneei. Ceaiul concentrat de urzici este astringent și antiseptic, fiind recomandate aplicații externe pe zonele afectate.

Urzicile sunt folosite ca ingredient de bază în prepararea unor șampoane, întrucat compușii acestei plante au rolul de a preveni căderea parului. Un ceai concentrat de urzici poate fi folosit și pentru clătirea parului, tot în acelasi scop preventiv.

Urzicile sunt și un bun diuretic, ajutând astfel la eliminarea din organism a reziduurilor metabolice. În plus, datorită efectelor sale de purificare a sângelui, o cura de detoxifiere cu urzici este indicata în anemii, astenii sau pentru probleme menstruale. În acest caz se poate folosi tinctura de urzica.