În week-end, Forțele Terestre ies la rampă. Retragerea cu torțe, atracția zilei de duminică

Publicat: 19 apr. 2024, 20:51, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
În week-end, Forțele Terestre ies la rampă. Retragerea cu torțe, atracția zilei de duminică
Retragere cu torțe a Forțelor Terestre

La acest sfârșit de săptămână, în toată țara vor avea loc manifestări organizate de Forțele Terestre ale Armatei Române. Acestea se desfășoră în contextul sărbătoririi, pe 23 aprilie, a Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință – patronul spiritual al militarilor din Forțele Terestre.

În acest context aniversar, Statul Major al Forțelor Terestre, marile unități și unitățile din subordine aflate în municipiile reședință de județ din întreaga țară, organizează, în perioada următoare, împreună cu autoritățile publice locale, programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, competiții sportive și aplicativ-militare, expoziții de carte, concerte ale muzicilor militare, vizionare de filme documentare, precum și ceremonii militare specifice, la monumentele închinate memoriei Eroilor Forțelor Terestre Române. Evenimentul cel mai spectaculos va fi retragerea cu torțe.

În București, fără îndoială, cel mai așteptat eveniment este retragerea cu torțe, care va avea loc duminică, 21 aprilie, între orele 19.00-21.30. Traseul marșului este Parcul Carol I – Palatul Parlamentului – Ministerul Apărării Naționale – Șos. Panduri – Palatul Cotroceni – Bd. Vasile Milea – Drumul Taberei (sediul Statului Major al Forțelor Terestre).

Retragerea cu torțe va fi prefațată, sâmbătă și duminică, 20 și 21 aprilie, între orele 11.00-19.00, în Parcul „Carol I”, de o expoziție de armament, echipamente și tehnică militară, standuri de prezentare a ofertei educaționale și de promovare a carierei militare, exerciții demonstrative de tir cu arcul, vâslit, bicicletă, tiroliană, cort în boot camp, exerciții demonstrative de karate și box, stand de prezentare a Asociației de caritate „O.N.O.R.” (Oameni, Națiune, Onoare, Respect) a Ministerului Apărării Naționale, expoziție cu tematică istorică, spectacole susținute de formațiile artistice ale cercurilor militare din subordinea Statului Major al Forțelor Terestre, concerte de fanfară și exerciții de Drill Team cu militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Și la Mall AFI Cotroceni va fi organizată o expoziție de armament, echipamente și tehnică militară, standuri de prezentare a ofertei educaționale și de promovare a carierei militare. Vor putea fi urmărite și  exerciții demonstrative de scrimă și hochei, un concert de fanfară și un spectacol susținut de elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

Marți, 23 aprilie, între orele 12.00-13.00, în Parcul Tineretului, va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Căzuți în Misiune în Teatrele de Operații și pe Teritoriul  României.