„România Educată” prin burse de merit discriminatorii

Publicat: 11 oct. 2023, 08:00, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
„România Educată” prin burse de merit discriminatorii

Din acest an școlar, Ministerul Educației a schimbat criteriul după care se acordă bursa de merit unui elev.

Astfel, s-a renunțat la pragul mediei de 9,50 și s-a înlocuit cu proporția de 30% dintre elevii de la clasă. În situația în care prin aplicarea proporției de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari de 9,50, lista va fi extinsă așa încât să-i cuprindă și pe aceștia. 

Practic, bursele de merit se acordă, în acest an școlar, tuturor elevilor cu medii generale anuale peste 9,50 și primilor 30% dintre elevii din fiecare clasă, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut.

De asemenea, elevii din primul an de gimnaziu și care au câștigat în clasa a IV-a premii la concursurile naționale vor primi și ei în acest an burse de merit. Este vorba despre elevii cu premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare finanțate sau nu de Ministerul Educației, anul trecut.

Pentru restul elevilor de clasa a V-a, bursele de merit vor fi acordate la mijlocul lui februarie, în funcție de rezultatele școlare, pe baza mediei notelor din primele două module și calculată în funcție de numărul de zile din luna ianuarie. Totodată, cuantumul burselor poate fi suplimentat de către consiliile școlilor cu sume provenite de la administrația locală sau din alte surse. La ora actuală, Ministerul Educației acordă șase tipuri de burse: de excelență olimpică I – între 750 și 3.000 de lei; de excelență olimpică II – 700 de lei; de merit – 450 de lei; socială – 300 de lei; pentru mame minore – 700 de lei și tehnologică – 300 de lei pe lună.

Numai că, în realitate, acordarea burselor de merit în „România Educată” este una de natură discriminatorie. De ce? Pentru că la unitățile școlare slab cotate vor fi acordate burse elevilor cu medii de 7 și 8, pentru că se regăsesc în procentul de 30%, în timp ce la unitățile școlare de top, elevi cu medii între 9 și 9,5 nu vor primi burse, deoarece nu se vor încadra în procentul din metodologie.

Ca urmare a acestei situații, foarte mulți părinți au ales să solicite transferul copiilor dintr-o clasă în alta, ori dintr-o unitate școlară la alta, pentru, atenție, a-și putea păstra bursa câștigată prin muncă asiduă în anii anteriori. Astfel, foarte mulți elevi vor beneficia de burse de merit ca pe un dat, fără să fie nevoie de vreun efort intelectual suplimentar, adică să învețe mai mult, ci doar să-și păstreze locul în topul primilor opt din clasă, oricât de slabă ar fi acea clasă!

Practic, prin modul discreționar de acordare a burselor de merit, Klaus Iohannis s-a inspirat de la Anatol France care a spus că „nouă zecimi din educație reprezintă încurajare”, dar a fi conștient că ești ignorant este un mare pas spre educație!