România este pe ultimul loc în Europa în cursa spațială

„Şi Ungaria și Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauţi în spaţiul cosmic (…) România este departe de a adera la astfel de activităţi (…) pentru că fondurile sunt foarte limitate, investiţiile în domeniul cercetării au scăzut mult de tot”, a afirmat recent Dumitru Prunariu, singurul român ajuns în cosmos.

Recent, la Cluj, a avut loc „Space Systems Engineering Workshop”, un eveniment dedicat spațiului cosmic, organizat de Asociația SPACE TECH împreună cu IEEE Divizia Română AP-S (Societatea Antene și Propagare) și IEEE Divizia Română COM -S (Societatea de Comunicații) și găzduit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Evenimentul a reunit peste 100 de profesionişti din sectorul spaţial, între care Nickolaos Panagiotopoulos, expert în avionică şi reprezentant al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Danai Bournou, reprezentant al organizaţiei internaţionale SME4Space și Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiu.

Cu prilejul „Space Systems Engineering Workshop”, Dumitru Prunariu a făcut o constatare amară: „Şi Ungaria și Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauţi în spaţiul cosmic, ceea ce înseamnă un nivel tehnologic şi de implicare politică la un nivel foarte înalt. Acest lucru se realizează prin contracte private cu firme americane. România este departe de a adera la astfel de activităţi (…) Din păcate, în momentul de faţă, guvernul nu a mai acordat atenţie domeniului spaţial, în primul rând din cauza necunoaşterii contextului în care se desfăşoară acest proces. Nu numai ştiinţa este importantă aici, ci şi integrarea politică prin spaţiu. Spaţiul şi securitatea sunt domenii abordate la nivelul UE.”

Fostul cosmonaut român consideră că România este „aproape pe ultimul loc în Europa” în ceea ce privește ambițiile spațiale. „Există un nivel minim de investiţii în acest domeniu, dacă te-ai plasat sub el, te duci în jos, dacă eşti deasupra lui, poţi începe să urci. Noi suntem sub şi începem să destructurăm anumite activităţi”, a declarat Dumitru Prunariu.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole