România va prelua, pentru șase luni, comanda unei grupări navale NATO din Marea Mediterană

Publicat: 20 iun. 2024, 06:32, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
România va prelua, pentru șase luni, comanda unei grupări navale NATO din Marea Mediterană
Foto: Forțele Navale Române

Forțele Navale Române vor asigura pentru o perioadă de șase luni comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor  din Mediterană, în cadrul operațiunii Standing NATO Mine Countermeasures Group Two.

Comandorul Sebastian Barote, locțiitorul comandantului Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, va asigura conducerea formațiunii de luptă NATO.

Ofițerul român se va afla la bordul Puitorului de mine și plase 274, care va pleca joi, 20 iunie, din Portul militar Constanța. La bordul navei vor fi 85 de militari români și străini.

Puitorul de mine şi plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” este comandat de locotenent-comandorul Bogdan Iosif, are un echipaj format din 85 de militari români şi străini, iar pentru următoarele şase luni va fi nava-comandant a grupării navale permanente a NATO, din care vor mai face parte vase militare din Italia, Spania şi Turcia.

În perioada iulie – decembrie 2024, gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor, sub comandă românească, va executa misiuni specifice în bazinul Mării Mediterane.

La misiunea Standing NATO Mine Countermeasures Group Two mai participă nave din Italia, Spania și Turcia.

Prin participarea la această misiune, Forţele Navale Române contribuie la îndeplinirea angajamentului ţării noastre faţă de securitatea regională şi consolidează colaborarea internaţională în vederea menţinerii stabilităţii în zona Mării Mediterane.