Românii, speriați de situația din spitale din cauza pandemiei. Piața produselor vegane prinde contur la noi în țară

Publicat: 04 feb. 2021, 07:32, de Mădălina Bălăceanu, în Sănătate , ? cititori
Românii, speriați de situația din spitale din cauza pandemiei. Piața produselor vegane prinde contur la noi în țară
vegan

Pandemia de coronavirus și criza pe care a generat-o, mai ales situația din spitale, a îndemnat românii să fie mult mai atenți la ceea ce mănâncă. În ultimul an, consumul de produse vegane a crescut cu 20%.

Dacă în hypermarketuri oferta este încă limitată, magazinele mici au avut vânzări şi cu 50% mai mari. Produsele din soia, dar şi laptele din caju şi migdale, au fost cele mai căutate.

Culturile româneşti de soia nemodificată îi ajută, an de an, pe cei de la fabrică din Cetăţeni, judeţul Argeş, să facă tot felul de specialităţi.

Cea mai mare fabrică din România, care procesează direct bobul de soia, face peste 50 de produse care sunt livrate în hypermarketuri. Cel mai căutat este tofu în saramură. Dar şi băuturile, pateul vegetal şi maioneză din soia. Dacă până acum oamenii căutau produsele vegane mai mult în perioada de post, acum se cumpără în tot timpul anului.

Căutate au fost şi produsele care imită carnea – făcute din soia, grâu sau mazăre, dar şi brânzeturile care s-au vândut cu 18% mai mult faţă de 2019.

La o fabrică din Timişoara, unde se fac iaurturi şi brânzeturi din migdale şi cajou, producţia a crescut cu 50% în ultimul an. Acum prelucrează şi două tone de nuci pe lună. Materia primă provine din Brazilia şi Vietnam, iar patronii vor să dezolte acum o nouă linie de specialităţi din cocos, conform Știrilorprotv.ro.

În România, produsele vegane au apărut de 15 ani, însă abia acum piaţa începe să prindă contur.