S-a lansat o licitație pentru un foarte important proiect din energia românească

Publicat: 19 iun. 2024, 06:25, de Cristian Matache, în Energie , ? cititori
S-a lansat o licitație pentru un foarte important proiect din energia românească

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) anunță că, în procedura licitației publice, două companii au depus oferte pentru realizarea ”Studiului de Fezabilitate și Documentația tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”.

”Depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate marchează un moment crucial pentru dezvoltarea hidrocentralei Tarnița. Echipa SAPE va evalua cu atenție aceste oferte pentru a asigura respectarea cerințelor legale și pentru a avansa cu succes acest proiect de importanță vitală pentru securitatea energetică a României. Depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate reprezintă primul pas, dar, o dată cu acesta, putem spune că, oficial, a demarat realizarea hidrocentralei Tarnița. Suntem mândri să ne implicăm într-un proiect de asemenea anvergură și responsabilitate”, spune Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie.

Construirea și funcționarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești are numeroase avantaje: îmbunătățește regimul de funcționare a centralei atomo-electrice de la Cernavodă, mai ales în perspectiva construirii Unităților 3 și 4, dar și a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili, prin transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină; participă la reglajul frecvență – putere; asigură rezerva terțiară rapidă; asigură rezerva de avarie de scurtă durată; asigură condiții optime pentru funcționarea centralelor electrice intermitente regenerabile; furnizează putere reactivă și funcționarea în regim compensator, asigurând respectarea standardelor de calitate a energiei electrice; îmbunătățește participarea SEN la piața unică europeană de energie electrică, mărind gradul de siguranță pe ansamblul SEN și crește posibilitatea exploatării SEN în condiții tehnice și economice superioare.

”Viziunea noastră în ceea ce privește investițiile este pe termen lung. Ne dorim o dezvoltare sustenabilă a companiei, astfel că, pe lângă producția din surse regenerabile, care se dezvoltă utilizând atât fonduri proprii, cât și europene, urmărim o echilibrare a mixului energetic, utilizând gazul natural, proiectul Titan Power, de realizare a unei centrale în cogenerare de înaltă eficiență, fiind un exemplu în acest sens. Pe lângă proiectele de generare, avem și proiectele de stocare a energiei, prin utilizarea hidrogenului (S.A.P.E Hydrogen 10) și cel mai mare proiect în care suntem implicați, cel al hidrocentralei Tarnița. SAPE va deveni un jucător extrem de important nu numai pe piața de energie din România, ci și din regiune. De aceea suntem hotărâți să depunem toate eforturile pentru ca proiectul CHEAP Tarnița-Lăpuștești, împreună cu toate celelalte proiecte ale noastre, să se realizeze într-un timp cât mai scurt!”, mai spune dl Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE.