S-au naționalizat activele Gazprom

S-au naționalizat activele Gazprom, pe teritoriile unor țări. Oficialitățile au explicat de ce au fost luate măsurile, iar motivațiile țin și de evitarea colapsului energetic.

S-a anunțat naționalizarea filialei germane a gigantului rus Gazprom. De asemenea, guvernul polonez a anunțat punerea sub tutelă participațiile Gazprom la gazoductul Yamal.

Securitatea aprovizionării cu gaze, prin naționalizarea activelor Gazprom 

Această acțiune va garanta securitatea aprovizionării cu gaze în Germania, explică Ministerul Economiei într-un comunicat de presă preluat de Le Monde.

Acționar unic al Gazprom Germania, Gazprom a anunțat la 1 aprilie că și-a retras activele din filiala sa. Berlinul dorise să împiedice compania să cadă în mâini ostile, sau chiar să fie lichidată, și a încredințat compania Agenției Federale de Rețea (Bundesnetzagentur) timp de șase luni, redenumind-o Sefe.

Participația Gazprom – pusă sub tutelă de polonezi

O declarație contabilă care datează de la sfârșitul lunii august precizează că Sefe are 1 miliard de euro capitaluri proprii și 3 miliarde de datorii, adică se află într-o situație de supraîndatorare. „Partenerii de afaceri și băncile au suspendat relațiile de afaceri cu compania sau sunt reticente în a intra în altele noi”, a spus Ministerul Economiei.

Polonia, la rândul ei, a pus luni sub tutelă participația Gazprom la compania EuRoPol Gaz care administrează tronsonul polonez al gazoductului Yamal, a anunțat Ministerul Dezvoltării polonez. Gazprom controla 48% din această companie, față de 52% pentru statul polonez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...