Sava de la ADS își protejează angajatele care nu trec pe la serviciu EXCLUSIV

Publicat: 18 nov. 2022, 08:00, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Sava de la ADS își protejează angajatele care nu trec pe la serviciu EXCLUSIV

Sediul ADS din județul Buzău stă mai mult închis decât deschis, iar directorul George Sava își protejează angajatele care nu prea trec pe la serviciu.

În ultimii ani, sediul ADS Buzău a stat închis cu „lacătul” și cu zeci de plicuri înfipte în ușă. De câteva zile, după ce am solicitat Administrației Domeniului Statului detalii despre numele angajaților și salariul pe care îl încasează la ADS Buzău, și-a făcut apariția și angajata de facto, care trece pe la serviciu din două în două zile, sau din trei în trei zile. Și cum săptămâna lucrătoare are doar cinci zile lucrătoare, angajata trece pe la muncă lunea și vinerea sau când mai dorește George Sava să o trimită la muncă.

Fermierii sunt disperați că nu găsesc pe nimeni la ADS

Agenția Domeniilor Statului are un rol important pentru fermieri, astfel, în urmă cu câteva luni am fost contactați de mai mulți fermieri care aveau nevoie de ajutorul instituției cu sediul la Buzău, dar sediul era închis permanent, iar la telefon nu răspundea nimeni.

Numele, salariul și studiile sunt „SECRET DE STAT”

În două răspunsuri paralele furnizate de Agenția Domeniilor Statului, ni se aduce la cunoștință că furnizarea de date personale este interzisă.

În timp ce reprezentanții ADS se bat cu pumnul în piept că nu pot furniza numele angajaților săi din teritoriu pentru că sunt exceptați de legea 544/2001, cu ocazia hotărârii ÎCCJ, prin Decizia nr.37/2015 care a stabilit că numele și prenumele sunt date cu caracter personal, o parte din angajații teritoriale pot fi găsiți chiar pe site-ul instituției.

Însă, legea este interpretabilă ca de fiecare dată, dar totuși angajații ADS sunt plătiți din bani publici, indiferent dacă au contract individual de muncă sau dacă sunt funcționari publici. Poate că directorul general George Sava, jurist de meserie, ar trebuie să nu mai semneze „ca primarul” pe toate documentele care îi vin la mână și ar fi bine să analizeze mai detaliat situația angajatelor impuse de partid la agenția teritorială Buzău.

ADS ne-a oferit doar câteva informații, la agenția teritorială Buzău sunt două persoane angajate pe postul de consilier juridic gradul IA. Așadar, Agenția Domeniilor Statului prin persoana dl. director George Sava își protejează angajații care nu trec pe la serviciu, dar își încasează salariul.

Scurgere de informații la PSD Buzău

Surse din PSD ne-au declarat sub protecția anonimatului că una din angajatele ADS Buzău este numita Vasile Florența Ionela, care a fost angajată datorită deputatului PSD, Romeo Lungu,nu ar avea finalizate studiile superioare. Însă gurile rele pot spune multe, poate o avea vreo facultate la fără frecvență și nu știm noi. Bineînțeles că nu știm, ADS a refuzat să ne furnizeze inclusiv experiența și studiile angajatelor de la ADS Buzău.

Aranjamentul lui Daea prin Buzău pentru Sava

George Sava, fost prefect al județului Buzău și secretar – general adjunct la Ministerul Agriculturii pe vremea ministrului Petre Daea, a fost numit, la începutul anului, director general al Agenției Domeniilor Statului (ADS) prin ordin de ministru.
De altfel, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunțase  că a desemnat un nou șef la ADS, fără să-l numească. Ordinul de ministru semnat de Adrian Chesnoiu a intrat în vigoare începând cu data de 31 ianuarie 2022.

Actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea, l-a demis pe 1 august 2022 pe directorul general al ADS, George Sava. De fapt, nu a fost o demitere în adevăratul sens al cuvântului, ci practic Petre Daea a refuzat să-i mai prelungească lui George Sava detașarea de șase luni de la Primăria Buzău la șefia ADS.

Însă, după o săptămână, Petre Daea s-a răzgândit și l-a reevaluat pe George Sava. Mai exact, l-a numit pe George Sava pe ”funcția publică de conducere vacantă de director general adjunct gradul II la Agenția Domeniilor Statului, pentru o perioadă de maxim șase luni”.

Practic, George Sava, susținut și promovat de PSD, a fost detașat de la Direcției Evidența Persoanei – Primăria municipiului Buzău pe postul de director adjunct al ADS, post care acesta îl menținuse vacant pe perioada cât a fost director general. Astfel, prin această mutare, Petre Daea l-a menținut la șefia ADS pe George Sava întrucât nu a numit un director general și nici nu are de gând.

ADS e finanțată integral din bugetul de stat

Agenţia Domeniilor Statului este instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ea are în atribuții privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, constituite în conformitate cu Legea nr. 15/1990 şi arendarea şi concesionarea terenurilor cu destinaţie agricolă proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi.

Statul are în administrare aproximativ 319.000 hectare, din care 177.000 ha în domeniul public al statului, iar 142 636 ha în domeniul privat al statului, potrivit raportului de activitate pe 2020.

Citește și: EXCLUSIV Cum țepuiește ADS prin licitație, cu binecuvântare lui Daea, bugetul de stat cu 6.000.000 de euro