Scandal în asigurări! Euroins se consideră victima unui atac din partea ASF

Publicat: 09 feb. 2023, 12:16, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Scandal în asigurări! Euroins se consideră victima unui atac din partea ASF

Compania numărul unui pe RCA consideră că e victima unui atac coordonat din partea unor angajați ai ASF.

Eurohold Bulgaria AD susține că Euroins România este victima unui atac cooronat, iar în spatele acestuia s-ar afla mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din
România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance.

”Aceștia desfășoară aceste acțiuni punând în pericol stabilitatea financiară a companiei, a
sectorului asigurărilor în ansamblu și stabilitatea economică a României. Mai mult, acțiunea unor funcționari ai departamentului de asigurări ASF pune în pericol bunele relații ale companiei cu ASF, ca instituție și cu conducerea de vârf a acesteia”, se arată într-un comunicat Eurohold.

Eurohold a informat deja o serie de organisme și instituții de stat și internaționale competente cu privire la aceste acțiuni, iar instituțiile iau măsurile necesare. ”În informarea transmisă de companie către instituțiile de stat și internaționale competente, se descriu toate acțiunile intenționate, acțiunile grupului împotriva Euroins România și potențialul scop al campaniei care ar putea consta în sechestrarea rapidă a activelor asigurătorului, provocând o criză de lichiditate în sector, cu impact major. Această destabilizare financiară ar putea afecta inclusiv activitatea din Bulgaria și ar putea avea un impact negativ asupra apartenenței celor două țări la spațiul Schengen, precum și asupra intrării Bulgariei în zona euro, în ciuda relațiilor bilaterale excelente dintre cele două țări.
Atacul la adresa Euroins România a escaladat în ultimele două săptămâni, când a fost organizată o masivă campanie negativă prin intermediul presei, al unor politicieni și al unor oficiali ai departamentului de asigurări al ASF. Aceasta include acțiuni și măsuri care încalcă în mod flagrant nu numai legislația bulgară, ci și cea europeană. Acționarii holdingului consideră că există o campanie intenționată care are ca scop destabilizarea pieței financiare și de asigurări din România, precum și a companiei însăși ca lider pe această piață. De asemenea, Eurohold a alertat Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) cu privire la aceste acțiuni, precum și alte autorități europene”, se spune în comunicat.

Euroins este liderul local pe piața de RCA, după dispariția City Insurance.