Scandalul declarațiilor lui ÎPS Teodosie. Alina Gorghiu reacționează: Acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere

Publicat: 24 iun. 2024, 18:39, de Mariana Olteanu, în Justitie , ? cititori
Scandalul declarațiilor lui ÎPS Teodosie. Alina Gorghiu reacționează: Acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat ferm pe rețelele de socializare, calificând declarațiile lui ÎPS Teodosie drept un „derapaj inacceptabil”. Totodată, aceasta atrage atenția și susține că astfel de afirmații nu ar trebui trecute cu vederea.

Alina Gorghiu a accentuat importanța inițiativelor concrete pentru combaterea violenței domestice, cum ar fi introducerea Ordinului de protecție extins și acordarea de vouchere pentru victimele infracțiunilor, într-un efort de a susține mai eficient persoanele afectate.

Alina Gorghiu: În primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică.

“Sfaturile” ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice.

Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.

Ministrul Justiţiei: „Acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”

Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.

Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile “trebuie să își ducă crucea” alături de un abuzator și să îndure o căsnice cu abuzuri?

Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”, a scris Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei pe Facebook.

Scandalul a ajuns și în atenția Ministrului Familiei care a transmis un mesaj. La rândul ei, Natalia Intotero consideră că  ”orice formă de abuz este inacceptabilă” și le reamintește persoanelor care trec prin astfel de situații că există un număr la care pot apela

ÎPS Teodosie, derapaj grav

ÎPS Teodosie a fost întrebat ce ar trebui să facă femeile aflate în relații abuzive, iar sfatul acestuia a fost ca femeile să nu plece din relațiile respective, ci să se roage pentru salvarea acestora.

„Trebuie să îți duci crucea. Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a susținut Teodosie.

ÎPS Teodosie: Uciderea de prunci a devenit un produs social

Nu este prima dată când Arhiepiscopul Tomisului face declarații controversate. În 2023, el a transmis un mesaj chiar înainte de Crăciun, în care le-a transmis medicilor și asistenților medicali să nu mai accepte întreruperile de sarcină din partea femeilor. Îndemnul apare chiar în pastorala de Crăciun.

„Tinerii sunt mai întâi rupți de rude, apoi de Biserică, pentru ca să ajungă îndoctrinați în cultul consumului de orice fel și al plăcerilor de moment. Sunt descurajați de a mai continua actul genezic prin Căsătorie, așa cum l-au primit de la strămoși, din cauza mediului nociv în care se zbate societatea fără de Dumnezeu.

Uciderea de prunci a devenit un produs social, oferit și consumat, în văzul și cu complicitatea tuturor, de cei care se consideră „păzitori ai vieții”: medici, tați și mame”, este o parte din mesajul transmis de Arhiepisopul Tomisului.