Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei nu își găsește rezolvarea

Publicat: 15 dec. 2020, 10:05, de Aurel Drăgan, în Orașul meu , ? cititori
Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei nu își găsește rezolvarea

După ce primarul Clotilde Armand refuzat să achite facturile către Romprest, compania de salubrizare din sector, pe motiv că sunt umflate. Drept pentru care, Sectorul 1 s-a umplut de gunoaie, oamenii aruncând pe stradă deșeurile.

Primarul proaspăt ales a anunțat că va începe, împreună cu angajații ADP, o acțiune de strângere a gunoiului de pe străzi. Clotile a adăugat că nu cedează în fața „șantajului și a campaniei mizerabile făcute de Mafia gunoaielor”.

Soluția de strângere a gunoaielor cu angajații primăriei este însă doar temporară. Pentru a nu ajunge pe străzi, deșeurile trebuie ridicate de la gospodării și de la agenții economici, ori acest lucru nu se întâmplă. Dacă nu se ajunge la o înțelegere între Primărie și Romprest, locuitorii sectorului 1 vor fi îngropați la propriu în gunoaie, cu toate problemele ce pot apărea, de la invazie de șobolani la transmitere de boli.

Romprest nu mai ridică deșeurile de la finalul lunii noiembrie.

Refacturarea serviciilor

Mărul discordiei acum pare a fi refacturarea serviciilor prestate, pe care Romprest nu dorește să o facă. Clotilde Armand a arătat că cere refacturarea ca urmare a neregulilor constatate de Poliția Locală Sector 1. Valoarea facturilor neachitate de Primărie se ridică la 94 milioane lei.

„Având în vedere neregulile consemnate în nota de raport, edilul Clotilde Armand a solicitat prestatorului de salubritate să verifice în mod riguros serviciile facturate pornind de la constatările Poliției Locale, să storneze factura nr. 5-0002854/16.11.2020 și să refactureze sumele în concordanță cu serviciile prestate”, arată Primăria Sectorului 1.

„Cetățenii își doresc curățenie pe străzi pentru că plătesc enorm pentru acest serviciu. Din respect pentru banii comunității locale, nu pot plăti niște servicii prestate doar pe hârtie. Tocmai de aceea, pentru a intra în legalitate, am solicitat prestatorului să refactureze serviciile prestate. Cât de curând vom rezolva această situație, însă doar cu respectarea strictă a legii”, a declarat Armand.

Platformă online

Primăria a lansat o platformă online, https://impreunafacems1luna.ro, prin care locuitorii Sectorului 1 pot anunța unde s-au strâns gunoaie la care autoritatea nu a ajuns încă.

„Vă promit că vom face curățenie în Sectorul 1 așa cum nu s-a mai făcut niciodată. Și în primărie și în afara primăriei. Știu că s-a dezlănțuit o campanie mediatică împotriva mea dirijată de Mafia gunoaielor pentru că de o lună de zile s-au schimbat regulile prin primărie. Nu mai curg banii publici cum vor anumite grupuri de interese, se respectă legea, se verifică contractele publice, se fac plângeri la Parchet pentru abuz în serviciu etc. Am convocat astăzi o celulă de criză pentru problema deșeurilor și mâine avem ședință de îndată a Consiliului Local pentru această situație”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Din păcate, oamenii sunt tot mai nemulțumiți și vocali la adresa primarului nou-ales din cauza situației și cer o soluție cât mai curând.