Schimbări majore privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Principalele modificări

Publicat: 28 feb. 2023, 08:30, de Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
Schimbări majore privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Principalele modificări

Românii din diaspora pot primi până la 1.700 euro lunar dacă se mută în țară înaintea nașterii și-și cresc bebelușul în România, ambii soți pot intra (alternativ) pe termen lung în concediu iar indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi majorată cu rata medie anuală a inflației, acestea sunt câteva dintre principalele modificări aduse legii ce se referă la creșterea copiilor.

Propunerile au fost transmise de secretariatul general al Senatului și avizate deja de Consiliul Legislativ, având șanse mari să intre pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Se iau în calcul veniturile din străinătate

Una dintre cele mai importante prevederi se referă la românii care câștigă și venituri din străinătate. În prezent, cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului.

Valoarea minimă nu poate fi sub de 2,5 ori valoarea indicatorului social de referință, în vreme ce cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Conform legislației actuale, „dacă persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului atât în țară, cât și în statele care aplică Regulamentul, se iau în calcul doar veniturile realizate în țară”.

Noua modificare prevede că: „dacă, în aceeași lună, persoana realizează venituri atât în țară, cât și în statele care aplică Regulamentul, fără suprapunerea perioadelor de activitate și de venituri, se iau în calcul veniturile realizate în ambele țări”, cu limitarea la același plafon maxim de 8.500 de lei.

Ceea ce înseamnă, practic, faptul că o familie de români din diaspora care alege să nască în România poate primi, în funcție de veniturile realizate, o indemnizație lunară care să nu depășească plafonul echivalent a 1.700 de euro (8.500 lei).

Concediu cu repetiție

Până la momentul împlinirii vârstei de doi ani (respectiv trei, dacă există un grad de handicap) părintele poate întrerupe și relua de câte ori vrea concediu, ceea ce permite practic alternanța ambilor părinți.

„Concediul și indemnizaţia pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulentului de inserţie se acordă persoanei îndreptăţite, ori de câte ori aceasta solicită”, se mai arată în noile propuneri.

Concediul nu se acordă însă din oficiu ci trebuie cerut de soț.

„Dreptul la concediul pentru creșterea copilului se acordă pe bază netransferabilă părinților în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puţin 2 luni din perioada totală a concediului de creştere a copilului sunt alocate uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia”.