Se prelungește data de depunere a declarației unice. Ce se întâmplă cu bonificațiile

Publicat: 01 feb. 2021, 15:30, de Andreea Borcilă, în Finanțe , ? cititori
Se prelungește data de depunere a declarației unice. Ce se întâmplă cu bonificațiile
Economie

Declarația unică a contribuabililor a fost modificată anul trecut, după cum arată ultimul raport al Deloitte România. Pe lângă un nou formular pentru anumite categorii, a fost devansat și termenul de depunere.

În cazul contribuabililor persoane fizice, este vorba despre declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de cei care obțin venituri, de regulă, extra-salariale, explică directorul Radu Derscariu și managerul Simona Bădoiu, din cadrul Global Employer Services (Delloitte România). Când vine vorba despre seria de modificări, unul dintre cele mai importante aspecte de luat în seamă este decalarea termenului de depunere.

Recent, a fost publicat noul formular al declarației unice care conține noutăți, ce se referă inclusiv la indemnizațiile primite de către alți profesioniști (avocați, cei care dețin drepturi de proprietate intelectuală ș.a.).

Se prelungește termenul de depunere

În plus, prin Legea nr. 296/2020 de modificare a Codului Fiscal, publicată în Monitorul Oficial la finalul anului 2020, noul termen de depunere a declarației unice este restabilit la data de 25 mai a anului următor celui în care se obțin veniturile în loc de data 15 martie 2020.

Specialiștii le recomandă contribuabililor să-ți pregătească din timp documentele necesare și să-și clarifice rezidența fiscal, pentru a verifica dacă au obligația să depună declarația unică și pentru ce tipuri de venituri.  În timp ce rezidenții fiscali români trebuie să-și declare veniturile obținute din orice sursă, inclusiv din străinătate, nerezidenții trebuie să-și declare doar veniturile obținute în țară.

Rezidența fiscală necesită o atenție sporită anul acesta, mai ales în cazul persoanelor a căror situație s-a schimbat din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Sistem de bonificații

Se prevăd în continuare și bonificații pentru depunerea online și/sau plata la timp sau chiar anticipată a obligațiilor fiscale.

Spre exemplu, inițial, bonificațiile  au fost prevăzute în anul 2018 doar pentru veniturile estimate pentru anul respectiv, 5% pentru depunerea online a declarației și 5% pentru plata anticipată a impozitelor datorate, până la 15 decembrie 2018.

Pentru 2019, nu mai erau prevăzute bonificații, dar acestea au fost reintroduse în 2020, prin intermediul OUG 69/2020, care a prelungit și termenul de depunere a declarației unice aferente anului 2019. De data aceasta, bonificațiile vizau îndeplinirea la timp a obligațiilor fiscale declarative și de plată pentru anul 2019.

„Bonificațiile acordate au fost bine-venite și, cu siguranță, apreciate de contribuabili, însă au creat complicații pentru cei care au depus declarația și au plătit taxele înainte de intrarea în vigoare a ordonanței, respective 14 mai 2020”, se arată în comunicat.  

De asemenea, încă există situații în care bonificațiile apar în fișa plătitorului ca sume neplătite, pentru care se aplică dobânzi și penalități. În astfel de cazuri, reconcilierea din oficiu de către autoritățile fiscale ar simplifica acordarea bonificațiilor atât pentru administrația fiscală, cât și pentru contribuabil.

„Începând cu acest an, conform OUG 69/2020, contribuabilii vor beneficia de bonificații de maximum 10% din valoarea impozitului anual pe venit și a altor contribuții anuale. Detaliile cu privire la nivelul bonificației, condițiile care trebuie îndeplinite și procedura de acordare vor fi publicate în termen de 60 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a legii anuale a bugetului  de stat  prin care  se  stabilește acordarea  bonificațiilor”, conform specialiștilor.

 „Așteptăm așadar legea bugetului de stat pentru anul 2021”, a fost mesajul transmis de specialiștii Deloitte.