Se schimbă legea privind înlocuirea produselor. Află ce drepturi ai!

Publicat: 20 iun. 2023, 12:00, de Teodora Dinu, în Business , ? cititori
Se schimbă legea privind înlocuirea produselor. Află ce drepturi ai!

Te-ai săturat să tot discuți cu reprezentanții magazinelor referitor la returnarea produselor. Iată că acum acest lucru va fi statuat clar în lege. În cazul în care un client  va constata în cel mult 30 de zile de la livrarea unui produs, că acesta nu este bun, va putea beneficia direct de înlocuirea lui.

Proiectul de lege ce a trecut de Parlament. Acum, consumatorii pot alege între repararea sau înlocuirea produsului. Până acum mulți dintre comercianți spuneau că nu se poate schimba cu altul nou, ci doar să fie reparat. Această decizie va aparține de acum clientului.

OUG 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri urmează să fie modificată, potrivit proiectului legislativ ce merge acum la promulgarea președintelui țării, astfel încât consumatorii să fie mai bine protejați în relația cu comercianții.

Mai exact, consumatorii vor putea beneficia curând de înlocuirea produselor “în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăși 30 de zile calendaristice”.

Legislația actuală prevede că, atunci când se constată, în cel mult o lună de la livrare, neconformitate unor produse, consumatorii pot să opteze pentru o anumită măsură corectivă. Mai precis, pot alege, cel puțin teoretic, pentru repararea sau pentru înlocuirea produsului.

În practică însă, comercianții optează, cel puțin în primă fază, pentru repararea produsului. Astfel, de multe ori, înlocuirea unui produs defect este dificilă și de durată.

Motivul apariției acestei modificări este că, în situația în care se constată, în maximum o lună de la livrare, că anumite produse sunt neconforme, se consideră, potrivit inițiatorilor, “că bunurile aveau deja un viciu la momentul achiziționării, sens în care, consumatorul trebuie să fie protejat prin înlocuirea acestora”.

OUG 140/2021, ce se aplică de la 1 ianuarie 2022, stabilește cadrul legal actual al vânzării bunurilor și garanțiilor oferite. Printre altele, ordonanța a extins noțiunea de vânzător și în cazul activităților artizanale sau profesionale și stabilește că vânzătorul trebuie să efectueze reparația sau înlocuirea bunului neconform, în baza garanției comerciale, în cel mult 15 zile, precizează avocatnet.ro

Citește și: România este la coada clasamentului în ceea ce privește întâlnirile virtuale în afaceri