Sectorul 4, unul dintre motoarele dezvoltării Capitalei. 3,5 miliarde euro absorbite din fonduri europene

Publicat: 24 apr. 2024, 20:19, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Sectorul 4, unul dintre motoarele dezvoltării Capitalei. 3,5 miliarde euro absorbite din fonduri europene
Primăria Sector 4 - investiții

Sectorul 4 este unul dintre sectoarele campioane în ceea ce privește realizările din ultimii ani. Indiferent cât ai fi de cârcotaș, multe dintre ele se văd pe stradă și au efecte în viața de zi cu zi!

Sectorul 4 este campion la absorbția fondurilor europene. „Începând din 2016 și până acum am absorbit peste un miliard de euro din fondurile europene puse la dispoziție. La acestea adăugăm contractul pe care urmează să îl semnăm în maximum două săptămâni, cel pentru Magistrala M4 de metrou, de 2,5 miliarde de euro. Ajungem la o sumă de aproximativ 3,6 miliarde de euro, absorbite la nivelul Sectorului 4”, a arătat primarul Daniel Băluță.

„Nu putem să facem, în vreun fel, comparație cu bugetul pe care îl avem. Ăsta este aportul pe care Uniunea Europeană, PNRR, în mod deosebit, l-a avut asupra comunității noastre. În anul acesta, bugetul Sectorului 4 este cel mai mare dintre bugetele sectoarelor Capitalei. Este cifrat la trei miliarde de lei, aproximativ 600 de milioane de euro. În mod normal, bugetul nostru este substanțial sub 200 de milioane de euro, un miliard de lei. Deci avem un buget de 3,5 ori mai mare decât ceea ce primim în mod obișnuit. Aceasta este realitatea!”, a mai arătat Băluță.

„În comunitatea noastră s-au născut în ultimii patru ani peste 13.000 de copii și s-au mutat peste 10.000 de familii. Este o dovadă că suntem o familie și această familie este imposibil să nu aprecieze munca echipei noastre!”, a spus candidatul.

În ultimii ani, în Sectorul 4 s-au realizat investiții majore în infrastructură. Aceste investiții au schimbat fața sectorului. Una dintre cele mai vizibile este stația de metrou „Tudor Arghezi”. Este singura stație de metrou construită, până acum, de către o primărie din București. Lângă stație a fost amenajată o parcare, care permite celor ce vin din afara Capitalei să își lase mașinile acolo și să utilizeze transportul public. Astfel, traficul în oraș este mai redus.

În acest an va fi dat în folosință singurul patinoar competițional din Capitală, funcțional tot timpul anului. Acesta va avea 800 de locuri în tribune.

Pasajul „Europa Unită”, cu o lungime de 653 de metri, cu câte două benzi de circulație pe sens, nu este doar un mijloc important de fluidizare a traficului. Prin modul în care a fost realizat și prin sistemul inedit de iluminare este și un reper arhitectural.

Peste 600 de blocuri de locuințe au fost reabilitate termic. Aceasta a însemnat o investiție de 1,5 miliarde lei.

Pentru siguranța cetățenilor, Primăria Sectorului 4 a înființat o unitate de pompieri. La ora actuală, grație acestei noi stații, pompierii pot ajunge în maximum cinci minute în orice punct din sector, dar și în Sectorul 5.

O altă construcție, făcută de la zero, benefică nu doar locuitorilor din sector, ci și tuturor locuitorilor Capitalei, este Spitalul de Stomatologie, care funcționează sub egida UMF „Carol Davila” din București.

Mai multe unități de învățământ și grădinițe au fost reabilitate ori construite din temelii.

Alte proiecte cu însemnătate pentru întreaga Capitală urmează să fie demarate. Cel mai important dintre ele este noul aeroport din zona de sud a Bucureștiului. La fel de importantă este și extinderea Magistralei M4 de metrou. Toate aceste proiecte vor fi derulate sub egida Primăriei Sectorului 4.