Semnele războiului din Ucraina se știau cu patru luni înainte dar au fost ignorate

Publicat: 24 feb. 2023, 07:07, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Semnele războiului din Ucraina se știau cu patru luni înainte dar au fost ignorate

În vreme ce din Occident și mai ales din Statele Unite ale Americii veneau încă din noiembrie 2021 tot mai multe informații despre o invazie pregătită de Rusia, autoritățile ucrainene considerau un război „improbabil” chiar și cu câteva zile înainte de 24 februarie 2022. În ajunul declanșării lui, doar un ucrainean din cinci credea că va avea loc cu adevărat. Despre semnele ignorate ale războiului în analiza următoare, făcută la un an de la declanșarea agresiunii care a schimbat configurația geopolitică a planetei.

„Forțele și mijloacele militare strânse pentru o operațiune la scară largă cu scopul de a captura în întregime sau o parte semnificativă a Ucrainei nu sunt suficiente. Prin urmare, în viitorul apropiat, previziunile privind probabilitatea unor astfel de scenarii nu sunt confirmate. Mai mult decât atât, considerăm că astfel de scenarii sunt improbabile pentru viitorul apropiat”, transmiteau experții Centrului pentru Strategii de Apărare cu 12 zile înainte de începerea războiului.

Explicațiile păreau logice: Rusia nu adunase numărul necesar de trupe în apropierea granițelor, nu erau suficiente rezerve strategice și nici o mobilizare a personalului suplimentar.

Experții au apelat la latura rațională și nu au presupus că Putin pur și simplu nu a fost capabil să evalueze în mod adecvat starea de spirit și voința ucrainenilor care se vor uni împotriva inamicului. Și că, mizând pe o victorie rapidă, el nu crede că Occidentul va putea să se unească în același mod, împotriva Rusiei.

Într- amplă analiză, publicația Ukrainska Pravda amintește cum au trăiau ucrainenii de rând în ajunul războiului, cum partenerii occidentali au crezut în escaladarea războiului mai mult decât autoritățile ucrainene și ofensiva, ce-și arăta semnele de luni de zile, a venit ca o surpriză pentru o mare parte a societății ucrainene.

NOIEMBRIE 2021

„Nu e antrenament. Și nu e ca o pregătire militară. Ceva se întâmplă”, declara expertul militar american Michael Coffman reporterilor de la The Washington Post.

Pe 30 octombrie 2021, ziarul publică un articol în care afirmă că tot mai multe trupe rusești se concentrează pe granița cu Ucraina.

În noiembrie, astfel de avertismente apar mai des. Politico publică fotografii din satelit realizate pe 1 noiembrie de compania aerospațială americană Maxar Technologies. Ele sunt un grup de unități blindate, tancuri și artilerie autopropulsată, împreună cu forțele terestre la 250 de kilometri de granița cu Ucraina – în apropiere de orașul rus Yelnya.

Și pe Internet apar din ce în ce mai multe fotografii și videoclipuri cu mișcarea echipamentelor rusești spre vest.

Ce spun autoritățile ucrainene

Volodimir Zelenski susține cea mai importantă conferință de presă anuală iar un posibil război cu Rusia este doar unul dintre multele subiecte, nu cel mai important. Președintele spune că există posibilitatea escaladării în fiecare zi, iar Ucraina este pregătită pentru aceasta, dar există mai puține trupe rusești în apropierea granițelor ucrainene decât în primăvară.

Faptul că există mai puține trupe decât au descoperit mass-media este susținut și de secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov. El numește materialele mass-mediei occidentale despre presupusa concentrare a armatei ruse dezinformarea deliberată a societății.

După trei săptămâni, întâlnindu-se cu delegația SUA, Danilov își va exprima opinia că Rusia aduce trupe la granița cu Ucraina pentru a ridica miza cât mai mult posibil în posibilele negocieri.

Ce spun partenerii occidentali

Concentrarea trupelor ruse la granița cu Ucraina nu este deloc o cacealma, spune secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El are întrevederi cu miniștrii de externe ai NATO și cu alți lideri europeni pentru a discuta această situație.

„Ar trebui să ne asumăm posibilitatea ca Rusia să ia din nou în considerare opțiunea de a folosi forța. Putem spera la ce este mai bun, dar trebuie să fim pregătiți pentru ce este mai rău”, a spus Stoltenberg.

Serviciile de informații americane împărtășesc date cu aliații europeni, potrivit cărora Rusia analizează un scenariu al unei iminente operațiuni ofensive de amploare împotriva Ucrainei din mai multe direcții.

Directorul CIA este trimis la Moscova cu un avertisment că Statele Unite monitorizează situația.

Volodimir Zelenski dă mâna cu Joe Biden la Glasgow.

În mai puțin de două săptămâni, șeful biroului prezidențial Andriy Yermak și ministrul de externe Dmytro Kuleba vor efectua o vizită la Departamentul de Stat de la Washington. Iar unul dintre oficialii de rang înalt îi va întâlni cu cuvintele: „Băieți, începeți să săpați tranșee!”.

Premierul britanic Boris Johnson își avertizează vecinii de pe continent că Occidentul va trebui în curând să aleagă între dependența de gazul rusesc și protecția Ucrainei.

Diversiunea migranților din Belarus

O nouă agresiune armată a Rusiei este anunțată și de premierul polonez Mateusz Morawiecki. Noiembrie este o lună de tensiuni între UE și Belarus: Lukașenko a condus migranții la granița de vest a țării sale, iar Polonia (și într-o măsură mai mică Lituania) încearcă să nu-i lase să intre pe teritoriul său. Potrivit lui Morawiecki, odată cu această criză, Kremlinul vrea să distragă atenția Europei de la planurile lui Putin pentru Ucraina.

Miniștrii de externe din UE fac declarații în sprijinul Ucrainei, iar ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian se remarcă cel mai mult. El nu se teme să numească Rusia un vecin insuportabil, care alunecă în autoritarism și avertizează Kremlinul cu consecințe extrem de grave în cazul unor noi încălcări ale granițelor ucrainene.

Administrația Biden poate trimite arme suplimentare Ucrainei, scrie CNN. Între timp, trupele ucrainene testează deja Javelins la antrenamente.

Pe fondul amenințărilor din partea Rusiei, Ucraina poate fi ajutată nu numai cu arme. Tabloidul The Mirror scrie că Marea Britanie este pregătită să disloce 600 de militari ai forțelor speciale în Ucraina.

„Bagajele lor sunt făcute și sunt gata să zboare în Ucraina și să aterizeze sau să fie parașutați aici”, relatează publicația.

Globe and Mail citează, de asemenea, surse atunci când informează că și Canada poate trimite sute de trupe pentru a sprijini Ucraina.

La jumătatea lunii februarie 2022, cu câteva zile înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, Statele Unite, Marea Britanie și Canada își vor retrage în grabă instructorii militari din Ucraina.

Reacția Rusiei

Putin promite din nou și din nou că nu va ataca Ucraina și numește „isterice” informațiile despre pregătirea unei noi agresiuni.

Viața în Ucraina în noiembrie

Ucraina este a doua din lume în ceea ce privește mortalitatea zilnică cauzată de COVID-19

Zelenski se așteaptă la o lovitură de stat cu posibila participare a lui Rinat Akhmetov

Există o anchetă cu privire la aniversarea lui Andrii Yermak (șeful biroului prezidențial) și a oaspeților săi, care au fost aduși în vacanță cu elicoptere ale Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență.

Viața ucraineanului obișnuit

„Ultimele luni dinaintea invaziei ruse au fost pline de muncă. Toate proiectele de business pe care le-am făcut în ultimii doi ani au funcționat în același timp.

Nu am simțit nici anxietate, nici teamă cu privire la evenimentele din apropierea granițelor noastre. În noiembrie, am aflat că un prieten plecase în Muntenegru. Mi-a spus că ceva teribil urmează să se întâmple în Ucraina și este mai bine să fim în străinătate în acest moment. Nu mi-a venit să cred”, susține Roman Vlasenko, om de afaceri rezident în Kiev.

DECEMBRIE 2021

Publicația germană Bild publică un plan al ambițiilor Kremlinului: să ocupe două treimi din Ucraina, inclusiv Kievul. Articolul se baza pe surse din cadrul NATO și al serviciilor de securitate care au putut vedea unele dintre planurile posibile pentru un atac rusesc. Unul dintre interlocutorii publicației susține că Putin nu a luat încă o decizie finală, însă, dacă atacul are loc, se va întâmpla la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

„Ucrainenii vor lupta, dar nu vor putea rezista marelui atac al rușilor”, era de părere unul dintre înalții oficiali, citat de Bild.

Ce spun autoritățile ucrainene

„Nu vom putea opri războiul fără negocieri directe cu Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski într-o alocuțiune anuală de la tribuna parlamentului.

Kievul cere Washingtonului sisteme de apărare aeriană, inclusiv sisteme Patriot. Potrivit CNN, Casa Albă se teme că Kremlinul va percepe furnizarea de complexe ca pe o provocare. Va trece un an și vor fi o sută de mii de soldați ruși uciși înainte de a-și schimba opinia.

Ministrul Apărării, Alexei Reznikov, nu exclude faptul că Rusia poate într-adevăr să crească trupele la 175.000 de oameni (la începutul lunii decembrie erau aproximativ 90.000) și consideră că sfârșitul lunii ianuarie este momentul cel mai probabil pentru o escaladare militară din partea Rusiei. El face apel la parteneri să furnizeze Ucrainei nu numai arme defensive, ci și ofensive.

Secretarul NSDC, Oleksiy Danilov, continuă să susțină că în prezent nu există un risc serios de invazie rusă la scară largă. El vorbește și despre imposibilitatea fizică a acestui lucru („Există anumite calcule, există o perioadă de pregătire, o perioadă de timp… pe care ar trebui să le consume”) și că nu există suficiente trupe în apropierea graniței pentru o ofensivă (potrivit lui Danilov, Kremlinul va trebui să concentreze nu 90.000 de soldați, ci 500 – 600.000).

„Nu am putut spune imediat societății noastre că mâine va fi un război. Acest lucru a fost inacceptabil, pentru că a fost una dintre tacticile Federației Ruse de a începe haosul aici”, își va explica Danilov poziția publică după începerea războiului.

Societatea ucraineană este, de asemenea, împărțită în așteptările sale. Jumătate dintre ucraineni percep acumularea de trupe rusești în apropierea granițelor ca pe o amenințare reală de invazie.

Ce spun partenerii occidentali

Biden vorbește la telefon cu Kremlinul de două ori, iar a doua conversație este mai scurtă decât prima. Putin cere garanții fixe din punct de vedere legal care să împiedice expansiunea NATO spre est. Biden avertizează că, în cazul unei invazii a Ucrainei, Washingtonul este pregătit pentru măsuri pe care nu le-a luat în 2014.

L-au sunat pe Putin și Boris Johnson și Emmanuel Macron – cu aceleași mesaje. La Stockholm, secretarul de stat american Antoni Blinken s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Părțile au rămas pe aceleași poziții.

În schimb, fiecare țară din UE și-a schimbat abordarea. După săptămâni de contacte diplomatice constante și schimburi de informații, Statele Unite au reușit să convingă unele capitale sceptice anterior că Rusia ar putea trimite în curând trupe în Ucraina, scrie Financial Times.

Deși Germania, în ciuda schimbării cancelarului de la Angela Merkel la Olaf Scholz, avea încă mari îndoieli cu privire la planurile agresive ale Rusiei.

Germania, Statele Unite, Franța, Italia și Regatul Unit au cerut public reluarea discuțiilor Rusiei cu Ucraina în formatul Normandia. Iar Parlamentul European, într-o rezoluție, a amenințat Federația Rusă că va dezactiva SWIFT în cazul unei noi invazii (la 1 martie 2022, pentru mai multe bănci rusești, SWIFT va fi într-adevăr blocat).

Serviciile de informații americane avertizează cu privire la planurile lui Putin de a ataca Ucraina de pe mai multe fronturi, cu participarea a până la 175.000 de militari.

Washington Post publică documente de informații americane care arată că trupele rusești sunt concentrate în patru locuri: lângă Yale, în regiunile Voronej și Rostov și în Crimeea ocupată.

Ce spune Rusia

Între timp, Rusia continuă să adune trupe în apropierea granițelor, după cum se poate observa din imaginile din satelit publicate de Reuters.

Rusia lansează exerciții militare în Districtul Militar de Sud, care se învecinează cu granița de est a Ucrainei.

La una dintre conferințele de presă, Vladimir Putin este întrebat dacă Rusia intenționează să atace Ucraina și se sustrage unui răspuns direct.

Dar acest lucru nu este exclus de 75% dintre ruși – sondajul corespunzător este realizat de Centrul Levada.

IANUARIE 2022

Societatea trăiește deja în așteptarea unei noi agresiuni ruse, după invadarea Crimeei în 2014.

Conducerea ucraineană are în vedere trei scenarii.

Primul: agresiunea hibridă, atunci când Rusia nu introduce trupe, ci incită societatea prin campanii informaționale și psihologice și recurge la atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

A doua opțiune: lovituri țintite asupra posturilor de comandă ale armatei, depozite cu Bayraktar sau chiar asupra capitalei ucrainene – se presupunea că Kievul ar putea pierde controlul asupra țării pentru o vreme și acest lucru îl va împărți.

Ultima opțiune: o invazie militară de pe mai multe fronturi.

Noile imagini din satelit corespund cu ce fel de fronturi poate fi, din care este clar că Ucraina este înconjurată pe trei laturi.

Potrivit The New York Times, Kremlinul a dezvoltat o operațiune care a implicat 175.000 de militari.

Ce spun autoritățile ucrainene

Volodimir Zelenski face un apel la ucraineni, pe care adversarii săi și-l vor aminti mult timp mai târziu.

El cere să nu se intre în panică cu privire la zvonurile despre o posibilă invazie rusă și promite: în luna mai, ca întotdeauna, va fi soare, weekend-uri și kebab.

De două ori în această lună, Zelenski vorbește la telefon cu Biden. Citând surse din cadrul autorităților ucrainene, CNN relatează că ultima dată cei doi președinți s-au certat despre cât de gravă a fost amenințarea unei invazii rusești. Ei spun că Biden era încrezător că invazia va avea loc, iar Zelenski a insistat că amenințarea din partea Rusiei este „periculoasă, dar incertă”.

Ministerul Apărării al Ucrainei raportează: Rusia a crescut prezența trupelor la frontiere cu 20.000 de oameni într-o lună, împreună cu componenta maritimă și aviatică – aproximativ 130.000. Dar acest lucru nu este suficient pentru o ofensivă deplină.

„Război de televiziune”

Unii politicieni regionali cred, de asemenea, că amenințarea este exagerată. „Cred că războiul de astăzi se aude doar de la TV și auzim câteva publicații, unii politologi care discută acest subiect în mod viu, dar nu cred că există o amenințare atât de gravă pentru orașul nostru”, spune primarul din Mariupol, Vadim Boichenko.

Situația este percepută într-un mod complet diferit de către comandantul suprem al forțelor armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny.

„Ca militar, nu-mi place această cifră de 100.000. Credeți-mă că poimâine această cifră poate fi de 210.000, iar într-o altă săptămână – 780.000, Federația Rusă are toate oportunitățile pentru acest lucru, – spunea el. „Le-am transmis partenerilor noștri din NATO că aceasta nu este o iluzie, este o amenințare reală”

În sfera publică, autoritățile ucrainene fac apel la partenerii străini: sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui impuse în mod proactiv – în cazul unei invazii, acestea nu vor mai funcționa. Departamentul de Stat al SUA respinge această idee – „efectul de descurajare va fi pierdut”.

Ce spun partenerii occidentali

Ucraina nu are încă nicio șansă de a adera la NATO, dar nimeni nu poate lua de la ea dreptul de a depune eforturi pentru acest lucru.

Rusia prezintă Statelor Unite proiecte de două documente privind așa-numitele „garanții de securitate” pe care Putin le cere Statelor Unite (un acord bilateral – SUA – Rusia) și țărilor NATO. În acestea, Kremlinul cere Alianței să-și asume angajamente care să împiedice continuarea extinderii NATO, inclusiv aderarea Ucrainei.

Occidentul respinge aceste propuneri. „Trebuie să fim pregătiți pentru faptul că dialogul (cu Rusia) va eșua”, avertizează Jens Stoltenberg.

Directorul CIA William Burns sosește în secret la Kiev și, în mod public, secretarul de stat american Antony Blinken. Unul dintre scenariile vehiculate: Rusia poate efectua un atac fals asupra armatei ruse, poate da vina pe Ucraina și, prin urmare, poate explica o invazie la scară largă a vecinului său.

Pe baza datelor de la serviciile secrete, Boris Johnson, anunță: Rusia are un plan pentru un război fulger pe teritoriul Ucrainei și vrea să ocupe rapid capitala ucraineană. Un potențial candidat pe care Moscova încearcă să-l aducă la putere la Kiev era fostul președinte Evgheni Murayev.

Marea Britanie trimite arme antitanc în Ucraina cu ocolirea spațiului aerian german.

Această rută – ocolind Germania – ilustrează bine poziția Berlinului față de o posibilă invazie rusă. Berlinul interzice vânzarea armelor sale către Kiev și refuză să transfere arme germane în Ucraina.

Comandantul marinei germane, viceadmiralul Kai-Achim Schönbach, spune că Crimeea este în Rusia pentru totdeauna, iar Putin vrea doar respect. Și, deși Schoenbach și-a pierdut postul după aceste declarații, situația demonstrează în mod clar punctele de vedere ale unei părți a societății germane.

Un alt exemplu de politică germană: Berlinul predă Ucrainei peste 5000 de căști militare, în timp ce Ucraina cere Germaniei arme letale.

Ce face Rusia

Moscova continuă să-și concentreze trupele în apropierea granițelor de vest și în Crimeea. La Geneva, există discuții între Statele Unite și Rusia privind garanțiile de securitate, dar nu se face niciun progres.

Duma de Stat a Federației Ruse îi cere lui Putin să recunoască Republicile Luhansk și Donețk.

Viața obișnuită în Ucraina

„La începutul lunii, ne-am odihnit cu copiii, ne-am plimbat prin Bucha de Anul Nou, am mers la patinoar, ne-am plimbat la Kiev.

Deja din data de 9, am reînceput munca. Am trei proiecte mari, fiecare dintre ele necesitând multă atenție. Ianuarie a zburat foarte repede. În plus, mașina s-a stricat de mai multe ori.

Rapoartele privind „concentrarea trupelor”, „antrenamentul” au produs iritare în rândul oamenilor. Nu-mi amintesc, poate a fost în ianuarie, am aflat despre pregătirea în domeniul apărării civile la întreprinderi”.

PRIMA JUMĂTATE A LUNII FEBRUARIE 2022

Rusia transferă deja nu numai armata, ci și luptătorii Rosgvardia la granița cu Ucraina – dovezile relevante sunt găsite pe rețelele de socializare de anchetatorii echipei de informații privind conflictele. O astfel de mișcare este o altă dovadă că Rusia se pregătește pentru o ofensivă la scară largă.

Noi imagini din satelit arată că Rusia crește numărul de echipamente militare în apropierea graniței.

Tabloidul german Bild, citând date de informații, vorbește despre planurile Kremlinului. În prima etapă, este planificat să înconjoare și să captureze marile orașe ucrainene. Apoi, să pună un parlament – marionetă – „Consiliul Poporului” în locul Radei Supreme. A treia etapă implică distrugerea mișcării de rezistență și crearea de lagăre în care vor fi trimiși ucrainenii care nu sunt de acord cu ocupația rusă.

Ce spun autoritățile ucrainene

Președintele semnează un decret privind creșterea sprijinului monetar al armatei (nu mai puțin de 3 salarii minime) și creșterea numărului forțelor armate cu 100.000 de persoane. Iar principalul inamic intern devine panica.

„Cred că astăzi în spațiul informațional există prea multe informații despre un război la scară largă din partea Federației Ruse. Astăzi, cel mai bun prieten pentru dușmani este panica din țara noastră, iar toate aceste informații, care ajută doar la panică, nu ne ajută”, explică Zelenski în timpul unei călătorii în regiunea Herson.

Cu o zi mai devreme, CNN lansa o știre potrivit căreia autoritățile americane publică în mod deliberat informații reale privind situația din jurul Ucrainei pentru a descuraja Rusia de la un atac armat.

Alexey Reznikov consideră că probabilitatea unei invazii ruse este scăzută. Potrivit ministrului Apărării, ofensiva din partea belarusă are cel mai scăzut nivel de risc, iar cel mai probabil scenariu pentru dezvoltarea agresiunii ruse este destabilizarea situației interne din Ucraina, în special organizarea de mitinguri.

Ce spun partenerii occidentali

Kremlinul ia în considerare nouă opțiuni posibile pentru o invazie militară și intenționează să ocupe Kievul în două zile. Astfel de planuri sunt descrise de postul american de televiziune NBC News, citând surse din agențiile de informații americane.

Liderii Franței, Poloniei și Germaniei discută la Berlin situația escaladării Rusiei în jurul Ucrainei și ajung la concluzia că sunt necesare negocieri pentru pace.

Biden și Putin vorbesc din nou la telefon, iar Casa Albă avertizează din nou Kremlinul cu privire la consecințele unei noi invazii. După conversație, Biden l-a sunat pe Zelenski și a promis un răspuns rapid și decisiv al SUA la o posibilă agresiune rusă.

Agențiile americane de informații au emis un avertisment urgent pentru aliații NATO că invazia ar putea avea loc pe 16 ianuarie. Cu o zi înainte de atacul așteptat, președintele american a emis un discurs special cu privire la Ucraina. Biden a declarat că Rusia a concentrat 150.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei și că o invazie este încă posibilă.

„Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat astăzi că unele unități militare părăsesc pozițiile din apropierea Ucrainei. Aceasta ar fi o veste bună, dar există semne că locația lor rămâne amenințătoare”, a spus Biden.

Boris Johnson a vizitat Kievul la începutul anului 2022 și și-a împărtășit viziunea despre cum să răspundă amenințării rusești: „Combinația dintre sancțiuni și hotărârea militară plus diplomația este ceea ce credem că este corect”.

Ce spune Rusia

Între timp, Rusia lansează exerciții militare la scară largă în Belarus – împreună cu armata belarusă.

Duma de Stat a Federației Ruse trimite un apel lui Putin cu o cerere de recunoaștere a zonelor ocupate din regiunile Donețk și Lugansk ca fiind „independente”.

Viața obișnuită în Ucraina

Ucrainenii trăiesc în așteptarea unei invazii: 39% cred că este foarte probabil sau inevitabil

„În februarie, am auzit deja despre pregătirea apărării teritoriale, la care a participat colegul meu din mediul academic al Dnipro. Îmi amintesc că toată lumea din jurul meu vorbea despre pregătirea unei „valize în caz de fugă”. Dar Tanya și cu mine am decis că, dacă ar începe ceva, nu vom merge nicăieri.”

Au plecat însă când cizmele soldaților s-au apropiat de casa lor din suburbiile Kievului. Timp de câteva zile s-au ascuns de bombardamente în subsolul casei unui vecin, iar pe 4 martie, într-o zi de ușoară acalmie, a decis să fugă. Pe prima stradă, soldații ruși i-au văzut și au început să tragă la mașină, rănindu-i fiica de 16 ani și soția.

ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ ÎNAINTE DE INVAZIE

Ucrainenii s-au săturat să aștepte o nouă invazie și cred din ce în ce mai puțin în ea. Potrivit unui sondaj realizat de grupul sociologic Rating, doar 19% dintre respondenți estimează că probabilitatea unui atac la scară largă este mare (cu câteva zile înainte erau 28%).

Jurnaliștii de investigație prezintă tot mai multe vehicule rusești (tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie, tunuri autopropulsate) pe platformele feroviare și transportoarele de tancuri– la câțiva kilometri de graniță.

Acumularea de echipamente militare rusești în imediata apropiere a frontierei cu Ucraina este evidențiată de noi imagini din satelit.

Pe 17 februarie, Volodimir Zelenski pleacă în prima linie de apărare – vizitează pozițiile militarilor ucraineni din regiunea Donețk.

Două zile mai târziu, Zelenski ține un discurs puternic la München. Ascuțit și intransigent, acesta descrie silueta unei noi politici ucrainene.

„Apreciem orice ajutor, dar toată lumea ar trebui să înțeleagă: acestea nu sunt contribuții caritabile pe care Ucraina le cere. Nu gesturi nobile pentru care Ucraina ar trebui să se încline. Aceasta este contribuția dumneavoastră la securitatea Europei și a lumii. Acolo unde Ucraina este un scut de 8 ani”, a spus Zelenski de la tribună.

Ministrul Oleksiy Reznikov face apel la armata Ucrainei. „Urmează perioade de chinuri. Vor fi pierderi”, avertizează el. Și adaugă: la sfârșit, victoria va fi a ucrainei.

Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară o fază activă a exercițiilor militare „Blizzard-2022” – cu Bayraktar și Javelins.

În seara zilei de 23 februarie, Rada Supremă impune stare de urgență în Ucraina.

Ce spun partenerii occidentali

Pe 18 februarie, Senatul SUA aprobă o rezoluție în sprijinul Ucrainei. În cadrul acestuia, Joe Biden este îndemnat să forțeze guvernul Statelor Unite să facă totul pentru a impune costuri semnificative Rusiei și pentru a restabili pacea în Europa.

A doua zi, Biden merge la un briefing de urgență. El susține că Putin a decis deja să atace Ucraina.

Boris Johnson vorbește despre inevitabilitatea unei invazii rusești. Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa de după 1945, avertizează premierul britanic.

Ce spune Rusia

Putin se preface că este pregătit pentru discuții. După o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, dictatorul rus este de acord cu participarea părții ruse la summit pentru a discuta despre securitatea și stabilitatea în Europa. Blinken și Lavrov urmează să se întâlnească la acest summit din 24 februarie.

Ministerul Apărării al Federației Ruse susține că o parte dintre trupe și-au finalizat manevrele și părăsesc regiunile de frontieră. Se va dovedi o minciună.

În același timp, situația în Donbas se agravează. Liderii militanților din teritoriile ocupate temporar anunță evacuarea populației în Rusia și apoi – mobilizarea generală.

Consiliul Federativ al Federației Ruse permite președintelui să folosească trupe în străinătate.

Ce face ucraineanul obișnuit

„N-am simțit ceva cu adevărat ceva grav decât abia în seara zilei de 23 februarie. Am luat copilul de la spital și am mers cu mașina la benzinărie.

Am fost surprins de faptul că erau mai multe mașini ca de obicei, era o anumită tensiune, toată lumea alimenta la plin. Am făcut și eu la fel.

Noaptea, am auzit discursul lui Zelenski, dar nu mi-am dat seama de amploarea a ceea ce se întâmplă”

Toți membrii familiei Vlasenko vor supraviețui. Datorită curajului unui vecin care va transfera răniții în mașina sa și îi va duce la spital. Datorită profesionalismului medicilor.

„Cum aș acționa dacă Zelenski ieșea în ianuarie și ne avertiza că se pregătește o ofensivă rusească? Nu ştiu. Cred că este puțin probabil să fi reacționat altfel. Eram ocupați să ne trăim viața. Naivi și complet nepregătiți.”

S-a culcat fără să realizeze că se va trezi în plin război. Era bucuros că achitase ultima rată la casă. După o săptămână, casa nu mai exista, fiind distrusă complet de ruși.

Explicațiile lui Zelenski

În august 2022, într-un interviu pentru The Washington Post, Zelenski va explica de ce nu și-a avertizat cetățenii cu privire la atacul Rusiei: putea provoca haos, putea avea consecințe economice grave și i-ar fi împinse pe ucraineni să părăsească țara în masă.