Sexul în Postul Mare al Paștelui: este sau nu păcat? Ce spun preoții

Publicat: 03 apr. 2023, 12:12, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Sexul în Postul Mare al Paștelui: este sau nu păcat? Ce spun preoții

Vrem sau nu să recunoaștem, circulă o curiozitate sau o nedumerire, cum vreți să-i spuneți, legată de sexul în Postul Mare al Paștelui. Este sau nu păcat, așadar, să întreții relații sexuale în cele 40 de zile de post? Iată ce spun preoții și cărțile sfinte.

Se spune că, de ești cununat, ai voie să-ți continui viața sexuală și în Post. Dar fețele bisericești susțin că înfrânarea e cuvânt de lege, de la toate cele lumești. Din punct de vedere religios, în zilele și perioadele de Post, cum ar fi Postul Paștelui, precum și la sărbători și în preajma acestora, e necesară “înfrânarea soților de la împreunare.

Postul înseamnă abstinenţă de la cele lumeşti şi multă rugăciune.

„Evident, Biserica nu încurajează relaţiile intime între persoane necăsătorite. Cât îi priveşte pe bărbatul şi femeia care s-au încununat în faţa lui Dumnezeu, lucrurile sunt diferite. Dumnezeu a creat băbatul şi femeia pentru a fi împreună şi aşteaptă de la ei să aibă o relaţie sexuală sănătoasă în care fiecare îşi înţelege datoria faţă de celălalt soţ. Nu este o poruncă care spune explicit că relaţiile intime în post sunt interzise. Totul trebuie să fie de comun acord între soţi”, spunea un preot acum câțiva ani, pentru Adevărul.

Unii preoţii ortodocşi refuză credincioşilor împărtăşania dacă aceştia nu-şi impun abstinenţa sexuală în post. Dar sunt și alţii care interpretează altfel canoanele.

„O femeie a spus la spovedanie că a întreţinut relaţii intime cu soţul ei şi i-am dat împărtăşania. Nu a înţeles de ce. Soţul nu ţinea postul, doar femeia. I-am spus că atunci când soţul nu ţine post, femeia nu poate să-l oblige pe bărbat să-i urmeze exemplul. Dacă ea a făcut voia soţului a procedat corect”, a explicat preotul.

Părintele Sergiu Curnic, parohul unei biserici ortodoxe din Republica Moldova, a dat o explicație interesantă cu privire la ce sunt datori să facă soții dacă nu pot renunța.

Familia are și ea niște valori, că ar trebui să se mențină și să nu se destrame. Din moment ce bărbatul cu soția sa convin că pot să postească neavând relații între ei, atunci da. În cazul în care unul dintre soți simte necesitatea aceasta trupească, atunci cealaltă parte nu are voie să refuze. În caz contrar, putem rămâne cu postul alimentar, dar se poate forma o crăpătură în familie, în care bărbatul și femeia ar privi în direcții diferite. Recomandat este ca, în cazul în care nu se pot abține, măcar să țină cont de zilele de miercuri, vineri și duminică și să se abțină.”, a explicat preotul Sergiu Curnic, la postul canal2.md.

Care este voia Domnului?

Se spune că Apostolul Pavel a fost trimis de Dumnezeu în oraşul Corint să predice Evanghelia, comunitate cunoscută pentru practicarea moravurilor uşoare. Cum erau multe suflete de mântuit şi pentru început puţini au devenit creştini au fost multe neînţelegeri privind relaţiile sexuale, mai ales în zilele de post, oamenii au fost curioşi să afle când e păcat şi când nu să se consume relaţia intimă între soţi. Apostolul Pavel a explicat creştinilor că soţul şi soţia se pot lipsi unul de altul numai prin comună înţelegere.

„Eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul, şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu fac din el o poruncă”. (1 Corinteni 7:1-6)

Se înţelege că deciziile soţilor trebuie să fie de comun acord şi numai „pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul, şi cu rugăciunea”.

Ai voie să faci sex în Postul Paștelui? Ce spunea Sfântul Ioan Gură de Aur

Pe de altă parte, Sfântul Ioan Gură de Aur oferă lămuriri despre păcatul desfrânării, care a devenit normal în zilele noastre: “Într-adevăr, căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru naşterea de copii. Dar a fost lăsată şi pentru o pricină mult mai mare, anume ca să stingă aprinderile firii noastre. Căsătoria nu mai are decât o pricină pentru a exista: îndepărtarea desfrâului şi a desfrânării”.

Ce spunea Arsenie Boca despre sexul în Post

Parintele Arsenie Boca, într-un cuvant despre post, spunea: ”Firea trupului fiind surdă, oarbă și mută, nu te poți înțelege cu ea decât prin osteneală și foame, acestea însă trebuie conduse după dreapta socoteală, ca să nu dăuneze sănătății. Acestea îl îmblânzesc, încât nu se mai ține vrăjmaș lui Dumnezeu. Rugăciunea și postul scot dracii poftei și ai mâniei din trup. Foamea îmblânzește fiarele. Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte ca toată lupta aceasta să nu se ducă fără îndrumarea unui duhovnic iscusit care știe a cumpăni măsura, trebuința și putința fiecăruia în parte”.