Sfântul Alexandru: tradiții și obiceiuri. Rugăciune făcătoare de minuni

Publicat: 30 aug. 2023, 07:30, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Sfântul Alexandru: tradiții și obiceiuri. Rugăciune făcătoare de minuni

Sfântul Alexandru a întruchipat curajul și devotamentul în apărarea credinței creștine. Ziua de sărbătoare a Sf. Alexandru este o zi dedicată rugăciunii și milosteniei. Iată cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru!

Credincioșii merg la Biserică în dimineața Sfântului Alexandru și se roagă pentru iertarea păcatelor lor, urmând ca după terminarea slujbei să petreacă timp în liniște, alături de familie și cei dragi.

Potrivit credinței, în ziua în care este sărbătorit Sfântul Alexandru, oamenii trebuie să fie mai blânzi și mai atenți la aproapele lor. De asemenea, trebuie să elimine orice motiv de ceartă cu cei din jur și să trăiască în armonie. Se crede că cei care nu vor respecta cele spuse, vor avea parte de ceartă tot anul.

Rugăciunea Sfântului Alexandru

“Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limbă filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!”

Rugăciune făcătoare de minuni pentru Sfântul Alexandru

Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată?

Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta.

Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!„.

Sfântul Alexandru – Tradiții și obiceiuri

  • În această zi de sărbătoare, se spune că nu este bine să îți vorbești aproapele de rău;
  • Biserica îndeamnă toți credincioșii să fie mai milostivi cu cei năpăstuiți de soartă;
  • În această zi, creștinii sunt îndemnați să spună rugăciunea Sfântului Alexandru.