Situație explozivă în PNL Galați. Se cere demisia liderului organizației, George Stângă, după dezastrul de la locale

Publicat: 22 iun. 2024, 07:14, de Sorin Costea, în POLITICĂ , ? cititori
Situație explozivă în PNL Galați. Se cere demisia liderului organizației, George Stângă, după dezastrul de la locale
Situație explozivă în PNL Galați. Se cere demisia liderului organizației, George Stângă, după dezastrul de la locale

Chiar dacă de la alegerile locale au trecut aproape două săptămâni și rezultatele au fost asumate chiar și de cei care au pierdut, la PNL Galați tensiunile continuă și după cele 3-4 demisii de onoare ale unora dintre liderii implicați în campania electorală, fiind cerută și demisia președintelui PNL Galați, deputatul George Stângă.

La alegerile locale din acest an, PNL Galați a înregistrat cel mai slab rezultat obținut din 1992 până în prezent. Dacă de obicei PNL Galați reușea rezultate care să îl plaseze în administrația locală pe locul doi, după PSD, fiind principala forță a opoziției, de această dată rezultatele au fost umilitoare.

Candidatul PNL la Primăria Galați, deputatul Onuț Valeriu Atanasiu, a obținut doar 5,24 % din voturile gălățenilor, plasându-se pe locul 5, după candidații PSD (59,18%), Partidului local PACT pentru Galați (8,07%), AUR (6,28%) și Dreptei Unite (5,69%).

De la 17 primari în comunele din județ, PNL Galați mai are acum doar zece. Aproape la jumătate! Faptul că a păstrat mandatul de primar al Tecuciului, este notabil, dar scăderea de influență a liberalilor în administrația gălățeană este evidentă.

Procentul de 18%, obținut la alegerile locale de PNL Galați este cel mai slab scor obținut de o filială PNL cu excepția celor din Harghita și Covasna.

Deputatul Stângă și-a tras partidul în jos. Lista PNL a scos 18%, Stângă a obținut doar 17%!
Cea mai dureroasă înfrângere suportată de liberalii gălățeni a fost aceea de la scrutinurile pentru consiliul județean. La scrutinul pentru componența Consiliului Județean (CJ) Galați, ierarhia este: PSD – 55,29%, PNL – 18,39%, AUR – 7,96%.

La scrutinul pentru mandatul de președinte al CJ Galați, candidatul PSD, Costel Fotea, a câştigat un nou mandat cu 63,07% din voturi.

Următorul clasat în preferinţele electoratului este liderul PNL Galați, George Stângă, cu numai 17,61%. Stângă a obținut un rezultat cu 11% mai slab decât în 2020, când a candidat la președinția CJ Galați și a obținut 28,84%.

Practic, președintele PNL Galați, deputatul George Stângă, și-a tras partidul în jos. El a obținut doar 17,61%, cu 1% sub scorul de 18,39% al PNL la votul pentru CJ Galați.

În urma acestui dezastru electoral, s-a ajuns la soluția de de avarie. Și-au anunțat demisiile de onoare câțiva dintre liderii organizației muncipale. În primele zile de după alegerile locale și-au anunțat demisiile de onoare deputatul Onuț Atanasiu, candidatul la Primăria Galați, Alexandru Șerban, președintele Organizației Municipale și Laurențiu Onose, vicepreședinte al Biroului Politic Local al organizației municipale.

Se cere demisia lui Stângă de la șefia organizației: „Aţi preluat pe persoană fizică Filiala Galaţi a PNL şi aţi secat-o de resursă umană”

Dar cele trei demisii nu au dus la scăderea tensiunilor din PNL Galați. Potrivit unor surse din cadrul organizației, situația a devenit explozivă după ce pe grupurile interne mai mulți membri au cerut insistent demisia președintelului organizației, deputatul George Stângă.

Stângă ar fi răspuns, tot pe grupurile interne, că cererile de demisii sunt „conspirații și trădări”. Chiar dacă George Stângă a refuzat orice discuție cu presa locală despre rezultatele la alegerile locale, în presă a ajuns scrisoarea deschisă a economistului Ion Simbanu, consilier județean PNL, care îi cere lui Stângă să își anunțe demisia pentru aroganța și „managementul catastrofal” cu care a condus PNL Galați.

Stângă este considerat principalul „autor” al dezastrului înregistrat de PNL Galați la alegerile locale:

„Am aşteptat ca demisiile din ultima vreme ale unor lideri locali ai partidului să vă determine să înţelegeţi că sunteţi principalul responsabil pentru rezultatele catastrofale obţinute la recentele alegeri de către Filiala Galaţi a Partidului Naţional Liberal, pe care o conduceţi – deficitar! – de cel puţin opt ani.
Vina este a dumneavoastră, domnule Stângă George Cătălin, nu o mai căutaţi în altă parte! S-a ajuns aici din cauza modului autoritar de conducere.

Practic, aţi deturnat activitatea Filialei PNL Galaţi, aţi trădat scopurile statutare ale acesteia, până când aceasta – cândva o mândrie a partidului! – a decăzut tot mai mult şi a ajuns pe ultimul loc în clasamentul filialelor naţionale ale PNL (…)

Aţi preluat „pe persoană fizică” Filiala Galaţi a PNL şi aţi secat-o de resursă umană prin îndepărtarea liberalilor autentici şi de valoare, culminand cu migrarea a 5 (cinci) primari către altă formaţiune politică”, se spune în scrisoarea liberalului, care îi cere deputatului George Stângă să demisioneze de la conducerea organizației:

„Vedem acum că doriţi să vă menţineţi pe poziţia ocupată, să vă găsiţi scuze în aşa-zisa trădare din partea unora, prin tot felul de scenarii fanteziste, dar fără a fi dovedite, în timp ce Filiala Galaţi a PNL se află în acest moment în disoluţie din cauza managementului dumneavoastră catastrofal.

În aceste condiţi, vă solicit în mod deschis, domnule Stânga George Cătălin, demisia din funcţia de Preşedinte al Filialei Galaţi a PNL”.