Stilourile care au scris istoria României

Publicat: 10 nov. 2023, 12:15, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Stilourile care au scris istoria României

Joi, la Muzeul Național Cotroceni, a avut loc deschiderea unei expoziții de excepție intitulată „Stilouri românești, instrumente de scris și manuscrise ale șefilor de stat și ale scriitorilor români. Colecția Petre Crăciun”. O premieră în România, evenimentul pune în lumină o colecție rară de stilouri, instrumente de scris și manuscrise olografe ale unor personalități de seamă, inclusiv a șefilor de stat precum Regele Mihai I și președinții României de după 1990.

Printre invitații speciale s-au numărat: fostul președinte al României – Emil Constantinescu, decanul Facultății de Istorie din București – Florentina Nițu, consilierul prezidențial – Sergiu Nistor și fiul scriitorului Marin Preda – Alexandru Preda.

Printre punctele de atracție ale expoziției se numără un stilou inedit, „Flaro DACIA”, purtând semnătura olografă a fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu. Vizitatorii vor avea ocazia să admire și exponatele aparținând unor mari scriitori români, precum Emil Gârleanu, Tudor Vianu, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Nina Cassian, Zaharia Stancu, Constanța Buzea, Nichita Stănescu și mulți alții.

De asemenea, expoziția oferă o incursiune în lumea scriitorilor contemporani, prezentând stilourile cu care au scris personalități precum Ioan Aurel-Pop, Ștefan Mitroi, Ion Cristoiu, Marius Tucă și, nu în ultimul rând, Petre Crăciun însuși, autorul cărții „Istoria și catalogul stilourilor românești”.

Un moment deosebit îl reprezintă contribuția lui Alexandru Preda, fiul marelui scriitor Marin Preda, care a oferit publicului acces la stiloul cu care a scris tatăl său, într-un gest generos de a împărtăși o piesă de patrimoniu național.

Expoziția nu se limitează doar la producția națională, ci include și stilouri dedicate unor personalități internaționale și scriitori universali, subliniind legăturile culturale și artistice între România și lumea globală.

Petre Crăciun: ”Este o demnitate pentru mine să aduc într-un singur spațiu toată toată producția românească de stilouri”

Petre Crăciun, autorul și colecționarul care a făcut posibilă această expoziție remarcabilă, a declarat: „Este o mare bucurie pentru mine, în calitate de scriitor și colecționar, să aduc într-un singur spațiu toată producția românească de stilouri, alături de instrumente de scris și documente olografe ale șefilor de stat din România și de o multitudine de manuscrise valoroase ale scriitorilor români. Expoziția reprezintă o uniune între industria instrumentelor de scris, cultură și autoritate.”

Expoziția este deschisă publicului până la data de 17 decembrie 2023, oferind tuturor o șansă de a explora și aprecia această fascinantă călătorie prin istoria scrisului și a culturii românești.

Stilou „Literă de lege”, ediție limitată, dedicată de firma Pelikan Regelui Mihai I.

Stiloul ”Montblanc 146 Silver” care i-a aparținut și cu care a semnat documente oficiale Președintele Ion Iliescu

Stilou ”Montblanc 149” și călimară de cerneală ”Montblanc”, care a aparținut și cu care Președintele Traian Băsescu a semnat documente oficiale. Carioca Neagră ”Paper Mate” folosită de Președintele Traian Băsescu pentru semnătură. Document olograf al Președintelui Traian Băsescu – note pentru conferința de presă de la Aeroportul Otopeni din ziua de 22 iulie 2014(cusemnătură).

Stilou „Pelikan Wall Street Limited edition nr.3430/4500” care îi aparține președintelui Emil Constantinescu și cu care a semnat documentele oficiale. Document olograf semnat de Președintele Emil Constantinescu.

Stilou dedicat Președintelui României Klaus Iohannis la Consiliul Uniunii Europene, 2019(Producător autohton, Poenari).

Stiloul dedicat lui Ilie Năstase (Montegrappa)

Manuscris Marius Tucă „Am să te iubesc așa cum ești” și stiloul „Montblanc” cu care a scris

Acestea reprezintă doar câteva dintre stilourile și manuscrisele remarcabile expuse în cadrul acestei expoziții fascinante. Cei interesați sunt invitați să viziteze Muzeul Prezidențial, pentru a descoperi în detaliu bogăția și diversitatea acestor exponate.