Studiu CMR: Medicii, ținta  agresiunilor verbale și fizice din partea pacienților și aparținătorilor  

Publicat: 26 sept. 2023, 18:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Studiu CMR: Medicii, ținta  agresiunilor verbale și fizice din partea pacienților și aparținătorilor  

Un studiu recent al Colegiului Medicilor din România (CMR) indică faptul că 10% dintre cei peste 8.000 de medici respondenţi au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat.

Studiul privind sindromul de ‘burnout’ în rândul medicilor şi riscul de malpraxis evidențiază că mai expuși riscului de agresiune sunt medicii cu vârste sub 35 de ani (13%).

Procente ridicate au fost consemnate la specialitățile psihiatrie (21%), anestezie şi terapie intensivă (20%), pediatrie – interne (12%) şi chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi reabilitare (11%).

La Maternitatea Botoșani

În prezent, medicii și asistenții din Secția obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean ”Mavromati” din Botoșani sunt ținta  amenințărilor venite de la pacienți și aparținători. Valul de reacții s-a intensificat după tragedia Alexandrei, tânăra de 25 de ani care nu  a beneficiat de asistența medicală și a decedat în această unitate medicală.

Recent, aici, un medic a fost amenințat cu cuțitul, încercând, astfel, să-i se impună să efectueze o anumită  intervenție medicală.  

În comunicatul semnat de preşedintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, şi de preşedintele CM Botoşani, dr. Constantin Didi Moşneguţu, se face referire la această tragedie, subliniindu-se că este un caz extrem, dar acuzațiile nu ar trebui să-i vizeze pe toți medicii.  

„Înţelegem îngrijorarea şi durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienţilor. Cu toate acestea, este esenţial să menţinem respectul şi înţelegerea pentru munca medicilor şi a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiţii de stres şi resurse limitate. Pe lângă situaţiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresaţi verbal şi fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din ţara noastră, ceea ce înseamnă că o parte dintre medici profesează mai degrabă cu intenţia de a se proteja de eventuale acuzaţii decât pentru nevoia reală a pacientului. Aceasta nu numai că poate genera costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate, dar poate şi să afecteze calitatea îngrijirii medicale oferite”, se precizează în comunicat.  

În finalul comunicatului, se face apel la autoritățile competente și la conducerea spitalului să asigure protecția personalului medical pentru a-și putea derula activitatea fără teamă, represalii și violențe.