Studiu: Depresia, o complicație din ce în ce mai frecventă la persoanele afectate de diabet

Publicat: 08 sept. 2022, 09:44, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Studiu: Depresia, o complicație din ce în ce mai frecventă la persoanele afectate de diabet

Cercetătorii australieni au descoperit că este în creștere numărul persoanelor suferinde de diabet de tip 2 cu vârste sub 40 de ani spitalizate pentru complicații neașteptate pentru această boală cronică. 

Persoanele afectate de diabet știu că nu este ușor să trăiești cu această boală, mai ales că pot apărea multe complicații: retinopatie diabetică, insuficiență cardiacă sau abcese cutanate. Și ca și cum nu ar fi fost de ajuns, cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au descoperit recent că diabetul se asociază și cu complicații mai puțin cunoscute, care provoacă din ce în ce mai multe spitalizări. Este vorba despre unele infecții asociate mai rar cu diabetul (pneumonie și septicemie), dar și cu o severă carență de fier (anemie feriprivă) sau cu tulburări psihice, cum este depresia.

Deși complicațiile tradiționale, cunoscute rămân o povară semnificativă pentru pacienții afectați de diabetul de tip 2, iată că aceste noi complicații, în special depresia, devin treptat principalele motive de spitalizare a persoanelor diabetice. Astfel, persoanele – bărbați și femei –  care sunt diagnosticate cu diabet de tip 2 înainte de vârsta de 40 de ani sunt mai susceptibile să sufere de depresie, comparativ cu cele care fac această boală la o vârstă mai înaintată, indiferent dacă au sau nu alte boli.

Studiul – publicat în numărul din septembrie al revistei Diabetologia – a constat în analizarea dosarelor medicale electronice reprezentative la scară națională ale unui număr de aproape 1,4 milioane de pacienți britanici și americani cu diabet de tip 2, o perioadă de 11 ani.

Cercetătorii au constatat că numărul complicațiilor tradiționale, cum sunt crizele cardiace, accidentul vascular cerebral sau amputările, au scăzut considerabil în ultimii 20 de ani ca urmare a îmbunătățirii prevenției. În schimb, au descoperit noi complicații cum este anemia și depresia.

Rezultatele noastre evidențiază în mod clar implicațiile diabetului la tineri asupra sănătății mintale și importanța eforturilor de a preveni diabetul la vârste mici, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Sanjoy Paul de la Universitatea din Melbourne.