Studiu: Vaccinul HPV reduce cu aproape 90% riscul de cancer de col uterin

Un studiu britanic, publicat, joi, în revista Lancet, anunță că vaccinul contra infecției cu papilomavirusuri reduce cu aproape 90% riscul  de cancer de col uterin, transmite Reuters. Efectele campaniei de vaccinare începute în anii 2000 în Marea Britanie sunt acum măsurabile.

Cancer Research din Regatul Unit descrie ”drept istorice” vaccinurile și le consideră salvatoare de vieți.

La nivel global, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei, provocând, anual, peste 300.000 de decese. Cele mai afectate sunt femeile din țările sărace, din cauza accesului limitat la screening-ul cancerului de col uterin.

Peste 100 de țări au început să utilizeze vaccinul, în cadrul campaniei OMS de limitare treptată a efectelor cancerului de col uterin.

Vaccinarea adolescenților

În Marea Britanie, vaccinul este administrat fetelor cu vârste între 11 și 13 ani și, din 2019, inclusiv băieților.

Studiul publicat în The Lancet a analizat efectele introducerii, în Anglia, din 2008, a vaccinului pentru fete. Acum beneficiarele vaccinului sunt adulte. În cazul acestora, studiul observă o reducere a leziunilor pre-canceroase și o reducere cu 87% a cazurilor de cancer de col uterin.

Peter Sasieni, cercetător la King s College din Londra, spune că  ”impactul a fost  uriaș”.

Pentru a obține rezultate bune, vaccinarea este recomandată adolescenților înainte de a deveni activi sexual.

Salvarea de vieți

99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de papilomavirusuri umane.

Dr, Vanessa Saliba, epidemiolog, consultant la Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, spune că descoperirile sunt ”remarcabile”, demonstrând că vaccinul ”salvează vieți prin reducerea substanțială a ratei cancerului de col uterin în rândul femeilor”.

Michelle Mitchell, directorul executiv al Cancer Research UK, a declarat: „Este un moment istoric să vedem primul studiu care arată că vaccinul HPV a protejat și va continua să protejeze mii de femei de a dezvolta cancer de col uterin”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...