Bareme Evaluare Națională 2021 Limba română. Cum se rezolvă subiectele

Publicat: 22 iun. 2021, 15:18, de Irina Maria Mari, în Educație , ? cititori
Bareme Evaluare Națională 2021 Limba română. Cum se rezolvă subiectele
Subiecte Evaluare Națională 2021 Limba și literatura română

Subiecte Evaluare Națională 2021 Limba și literatura română. Absolvenții claselor a VIII-a susțin azi examenul la Limba și literatura română, prima probă din cadrul Evaluării Naționale 2021. Subiectele la Evaluare Națională 2021 sunt diferite de anii trecuți, deoarece sunt structurate după modelul testelor PISA.

UPDATE Bareme Evaluare Națională 2021, proba de Limba română. Rezolvarea subiectelor

Subiectele rezolvate la proba de Limba Română pot fi văzute AICI.

UPDATE. Subiecte Română Evaluare Națională 2021

La Subiectul I, candidații au primit două texte la prima vedere (un fragment aparținând autorului Sorin Titel și al doilea, un fragment preluat din Dilema Veche), pe baza cărora candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe.

La Subiectul II, elevii au primit cerința de a scrie un text narativ în care să povestească o situație neprevăzută din timpul unui joc cu prietenii în curtea școlii. Vezi mai jos subiectele la limba română la Evaluarea Națională 2021:

Candidații care susțin zilele acestea examenul de Evaluare Națională 2021 așteaptă cu nerăbdare cele două probe scrise, pentru ca mai apoi să afle ce note au luat și la ce licee pot să se înscrie.

Anul școlar 2020-2021 a fost unul deosebit, deoarece din cauza pandemiei elevii au susținut cursuri atât în format clasic, în sala de clasă, cât și online. Din această cauză, programa pentru Evaluare Națională 2021 a fost simplificată, iar unele conținuturi din biografia de examen au fost scoase.

Vom publica subiectele la ora 11.00 și rezolvările după ce vor fi publicate pe edu.ro

Programa pentru Evaluarea Națională 2021 la Limba și literatura Română

Potrivit programei la disciplina Limba și literatura română, examenul urmărește verificarea unor cunoștințe acumulate pe parcursul claselor V-VIII.

Programa la Limba română este structurată pentru a verifica o serie de competenţe generale și specifice: Receptarea textului scris de diverse tipuri, redactarea textului scris, utilizarea corectă, adecvată şi eficientă a limbii în procesul comunicării orale și scrise și exprimarea identității lingvistice și culturale proprii în context național și internațional.

Structura subiectelor la Evaluare Națională 2021 la Limba și literatura română

Subiectele de la Limba română sunt concepute cu cerințe specifice modelelor de teste PISA, iar elevii s-au întâlnit prima dată cu acest tip de examen la simularea de la Evaluare Națională 2021, susținută în luna martie.

Pentru a-i ajuta pe elevi să se pregătească pentru examen, Ministerul Educație a publicat mai multe teste de antrenament, adică niște modele de subiecte care să-i ajute să se orienteze pentru probele scrise propriu-zise. Ele sunt structurate exact după modelul acestora, cu aceeași bibliografie și cu baremul de notare aferent.

Față de anii anteriori, structura subiectelor la limba și literatura română se schimbă destul de mult, la fel cerințele și punctajelea. Astfel, proba are doar două subiecte: primul – cu mai multe puncte și subpuncte – este practic centrul de greutate al lucrării, fiind notat cu 70 de puncte, în timp ce subiectul al doilea, de 20 de puncte, este o compunere succintă pe o temă dată.

La primul subiect se dau două texte, care pot fi redactate în stiluri diferite, dar care sunt cumva pe aceeași temă.

Pornind de la aceste texte, întrebările urmarest să testeze capacitatea elevului de a culege informații din cele două texte.

Alte întrebări urmăresc să verifice capacitatea elevului de a înțelege mesajul celor două texte, mijloacele prin care se transmite, trebuie să facă o analogie cu alte texte studiate și să redacteze un text de tip argumentativ.

În a doua parte a subiectului I (punctul B), sunt verificate noțiuni de vocabular și gramatică.

În ceea ce privește răspunsurile, unele sunt de tip grilă, altele de tip corect-incorect, iar pentru cele mai elaborate, de tip argumentativ, există o limită de cuvinte.

Subiectul II presupune realizarea unui text pe baza unuia dintre fragmentele date. Acesta va fi unul dintre tipurile de texte studiate de elevi: rezumat, compunere, povestire, etc…

Elevul scrie totul pe foaia de examen, iar spațiul unde are de formulat texte proprii este liniat.

Cum se desfășoară Evaluarea Națională 2021

Accesul elevilor în unitățile de învățământ se face până cel târziu la ora 8.30. Ei sunt așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Proba începe la ora 9.00, când în fiecare sală se deschid plicurile cu subiectele multiplicate.

Elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor, din momentul în care au fost distribuite toate subiectele în clasă.

Elevii trebuie să știe că au voie să folosească doar pastă/cerneală albastră pentru scris și creion negru în cazul în care au de făcut desene.

În timpul examenului, sălile sunt monitorizate audio-video, este interzisă introducerea în săli a obiectelor tip ghiozdan, rucsac, genți, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări; mijloace electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Pe parcursul celor două ore de examen, elevii nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul; cei surprinși în aceste situații pot fi eliminați din examen,

Calendar Evaluare Naţională 2021

  • 07 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea naţională
  • 22 iunie 2021 Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
  • 25 iunie 2021 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
  • 29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestaţiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluţionarea contestaţiilor
  • 4 iulie – Afişarea rezultatelor finale