Suceava: Peste 6.000 de cutii cu lapte praf au fost cumpărate pentru sugarii care nu beneficiază de lapte matern

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a achiziţionat peste 6.000 de cutii cu lapte praf pentru sugarii care nu beneficiază de lapte matern, urmând a fi distribuite în baza recomandărilor medicilor de familie.

Cele 6.075 de cutii cu lapte praf, de 400 de grame, în valoare de 105.705 lei, sunt livrate prin Programul Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului, intervenţia 1 – Profilaxia distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, anunță Agerpres.

În prezent, în evidenţele DSP Suceava se află un număr de 180 de copii beneficiari în acest program naţional.

Potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii privind profilaxia distrofiei, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, care au mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării ori sunt copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei).

Creşterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare şi a curbei ponderale.

Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii: copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă, copilul cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună, copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună, copil adoptat sau aflat în familie de plasament, cu mamă decedată.

Prescrierea laptelui praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare se realizează fără a se condiţiona dovedirea calităţii de asigurat a părinţilor copiilor.

Medicii de familie au obligaţia de a înscrie pe lista de asiguraţi copiii neînscrişi cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare cu ocazia primei consultaţii medicale.

De asemenea, medicii de familie au responsabilitatea de a prescrie laptele praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare numai ca o consecinţă a actului medical propriu.

În situaţiile în care prescrierea laptelui praf se realizează la recomandarea medicului specialist pediatru/neonatolog, comunicată prin scrisoare medicală, responsabilitatea revine şi medicului care a efectuat recomandarea.

Pe parcursul anului 2020, în judeţul Suceava au beneficiat de lapte praf gratuit 909 copii care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate. 

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...