SURSE din PNL: Cîțu va fi premier cu sprijinul PSD! Care este strategia președintelui

Publicat: 12 oct. 2021, 14:03, de Narcis Popescu, în News , ? cititori
SURSE din PNL: Cîțu va fi premier cu sprijinul PSD! Care este strategia președintelui

După ce Dacian Cioloș a fost desemnat de președinte, liberalii i-au trimis pe USR-iști să negocieze cu PSD și AUR formarea unei majorități. La scurt timp, liderii PSD Și AUR au anunțat că nu se pune problema votării acestei propuneri.

Surse politice spun însă că planul președintelui este ca varianta Cioloș să fie respinsă de Parlament pentru ca apoi Cîțu să devină a două propunere, pentru formarea unui guvern minoritar susținut de PSD.

Surse din Partidul Național Liberal spun că scenariul alegerilor anticipate nu este o variantă agreată nici măcar de social-democrați care ar avea deja un angajament cu liberalii pentru susținerea unui guvern condus de Cîțu, sub pretextul escaladării crizei pandemice.

PSDiștii nu vor să audă de guvernare, cât timp poziționarea în opoziție până în 2024 le-ar permite să spere că pot triumfa în toate rândurile de alegeri pe care le vor întâmpina peste 3 ani. În plus, propunându-l pe Cioloș, Klaus Iohannis vrea să ridiculizeze USR spunând că este un partid iresponsabil care a dat jos Guvernul și nici nu are ce să pună în loc pentru că este total izolat.

Odată cu desemnarea lui Dacian Cioloș, a început numărătoarea inversă a celor 60 de zile pe care președintele le are la dispoziție pentru a propune noi premieri pentru vot în Parlament.

Următoarea desemnare a președintelui ar urma să fie tot Dacian Cioloș, iar în contextual evoluției pandemiei și a prețurile la energie, rezolvarea va veni din Parlament, unde PSD va întinde o mână de ajutor PNL ului pentru a depăși iarna cu un guvern cu puteri depline, până în primăvară.

Surse politice spun că deși nu mai au putere totală, liberalii rămân totuși înfipți la butoane, pot face numiri în funcții și pot împărți fonduri primăriilor și aici PSD ar putea fi răsplătit.

Președintele are însă și un plan de rezervă. Mai exact, în cazul în care Florin CÎțu nu va trece de Parlament, Lucian Bode ar urma să fie cea de-a treia propunere a lui Iohannis în intervalul de 60 de zile în care dacă cel puțin 2 propuneri sunt respinse de Parlament și timpul expiră fără ca legislativul să-și fi dat girul pentru vreo variantă de prim-ministru ar urma alegeri anticipate.