Suspendarea bruscă a licitațiilor pentru bunurile Radionav în urma interesului ANCOM: Dosarul de faliment în impas

Publicat: 03 ian. 2024, 09:30, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Suspendarea bruscă a licitațiilor pentru bunurile Radionav în urma interesului ANCOM: Dosarul de faliment în impas

Lichidatorul judiciar al Companiei Naționale de Radiocomunicații Navale Radionav SA – în faliment, A&A Consultants SPRL, a luat o decizie neașteptată și a suspendat brusc licitațiile pentru vânzarea bunurilor Radionav.

Această mișcare a avut loc în aceeași zi în care Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a manifestat interesul să cumpere toate activele fostei companii de stat din Constanța într-o tranzacție globală.

Suspendarea a venit imediat după o licitație la care nu s-a prezentat nimeni și în care prețul de pornire era de 1.507.780 lei plus TVA. În comunicatul oficial, lichidatorul judiciar a menționat că suspendarea afectează vânzarea mijloacelor fixe și a construcțiilor metalice speciale, de importanță excepțională, anunțate anterior în ziarul Anunțul Telefonic.

ANCOM a exprimat dorința de a achiziționa bunurile Radionav, dar în condiții diferite față de cele stabilite în dosarul de faliment. Această decizie a generat o întrebare firească – de ce ANCOM nu s-a prezentat la licitație pentru a cumpăra bunurile la prețul stabilit?

Construcțiile speciale ale Radionav, situate în Tuzla, Corbu, Enisala, Sfântu Gheorghe și Sulina, au fost evaluate la 1.507.780 lei în noiembrie, cu mult sub suma raportată în registrele contabile oficiale ale fostei companii de stat. Raportările arată că Radionav a avut o cifră de afaceri de zero lei în 2022, pierderi de 373.033 lei și datorii de 1.348.451 lei, cu un singur angajat, conform replicaonline.ro.

De asemenea, este notabil faptul că Ministerul Transporturilor a alocat 30.000 de lei pentru bonusuri în ciuda stării de lichidare a companiei. Această mișcare a fost percepută ca o ironie pentru cei 37 de angajați care au rămas cu salariile neplătite în ultimele luni petrecute la Radionav.

Într-un context mai amplu, Radionav a fost desființată pe 3 septembrie 2019, cu transferul activității către Autoritatea Navală Română. Desființarea a avut loc după un control al Corpului de Control al premierului, în 2016, care a relevat că societatea funcționa în principal pe baza subvențiilor de la stat, având o activitate ce era deja desfășurată de alte entități precum ANR și Portul Constanța. Astfel, angajații Radionav au fost țepuiți de statul român, iar dosarul de faliment pare să se afle într-un impas, marcând un episod trist în istoria acestei companii de stat.