Țara în care partidul aflat la putere îşi alege liderul la 29 septembrie

Partidul Liberal-Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a anunţat că îşi va alege liderul la 29 septembrie, în contextul în care actualul preşedinte al formaţiunii politice, premierul Yoshihide Suga, a atins un nivel record de impopularitate, cu câteva săptămâni înaintea scrutinului general, relatează AFP.

Suga, desemnat premier după demisia predecesorului său Shinzo Abe în urmă cu un an, este criticat dur pentru insuficienţa acţiunilor împotriva pandemiei, într-un moment în care Japonia are dificultăţi în gestionarea răspândirii îngrijorătoare a COVID-19 pe teritoriul său.

Nivelul de popularitate al guvernului a scăzut la 31,8%, conform unui sondaj al agenţiei de presă Kyodo realizat la mijlocul lunii august, un record negativ şi departe de cota de aprobare de 60% din septembrie 2020.

Cel puţin trei candidaţi şi-au semnalat intenţia de participare

De altfel, mai mulţi candidaţi susţinuţi de Suga au fost înfrânţi recent la alegerile locale, aşa cum s-a întâmplat la primărie pentru Yokohama, oraş la sud de Tokyo şi fief electoral al lui Suga, aceste înfrângeri fiind considerate de rău augur pentru viitorul său la conducerea partidului. Comisia Electorală a PLD a aprobat joi dimineaţă data scrutinului, aceasta urmând să fie consfinţită de adunarea generală mai târziu în cursul zilei.

Cel puţin trei candidaţi şi-au semnalat intenţia de a-şi disputa locul lui Suga: fostul ministru de externe Fumio Kishida, care şi-a anunţat joi oficial candidatura, strategul politic şef al partidului, Hakubun Shimomura, şi fostul ministru ultraconservator Sanae Takaichi. Actualul premier beneficiază totuşi de un sprijin puternic, cel al secretarului general şi numărul doi al partidului. El este prin urmare considerat favorit pentru a conduce PLD la alegerile generale care ar urma să aibă loc până la finalul lui octombrie. În ciuda lipsei de popularitate a guvernului, este puţin probabil ca PLD, aflat la putere aproape fără întrerupere în Japonia din 1955, să cedeze în faţa unei opoziţii fragmentate şi care nu pare în măsură să reprezinte o provocare majoră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...