Teste ”gratuite” și nu prea. Farmaciile din programul Ministerului Sănătății pun taxă pe serviciu

Publicat: 06 oct. 2021, 11:30, de Mihaela Verdes, în Sănătate , ? cititori
Teste ”gratuite” și nu prea. Farmaciile din programul Ministerului Sănătății pun taxă pe serviciu
test antigen

Farmaciile care primesc teste antigen gratuite de la Ministerul Sănătății au decis să perceapă taxă pentru serviciul de testare. Aceasta poate ajunge și la 29 de lei, adică fix prețul testului. Secretarul de stat Andrei Baciu anunța că 106 farmacii din toată țara testează gratuit persoanele care vor să știe dacă sunt infectate cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, 12 sunt în București. Se folosesc teste antigen rapide, de la Ministerul Sănătății.

”Testare COVID cu teste gratuite antigen rapide în farmacii – un proiect al Ministerului Sănătăţii. Dacă ai simptome specifice infecţiei cu SARS-COV2, poţi să te testezi şi în farmacie. Ministerul Sănătăţii continuă să extindă acest program şi alocă teste gratuite în farmaciile avizate”, anunța în urmă cu o săptămână, secretarul de stat Andrei Baciu.

Farmaciile percep taxă pe procesul de testare

Testele antigen rapide sunt puse la dispoziţia farmaciilor, gratuit, prin Direcţiile de Sănătate Publică. Farmaciile, însă, pot percepe o taxă pentru acest serviciu.

Informația a fost confirmată și de Colegiul Farmaciștilor din România. Acesta precizează că farmaciile pot percepe un tarif pentru a acoperi cheltuielile nedecontate: materialele de protecție, consumabile, plata personalului.

Însă nu specifică despre ce sumă este vorba.

Cât te costă o testare ”gratuită”

În mai multe farmacii din lista publicată de Ministerul Sănătății, prețul pentru acoperirea cheltuielilor despre care vorbește Colegiul farmaciștilor este de 29 de lei.

Adică, dacă vrei să beneficiezi de testarea gratuită, trebuie să plătești 29 de lei.

Aceleași farmacii și doar ele, acreditate fiind, pot testa și contra cost. Și în acest caz, serviciul costă între 50 și 56 de lei.

Recomandarea este să sunați înainte de testare, deoarece ați putea avea nevoie de programare. În București, însă, la unele farmacii, telefonul e ocupat sau robotul te îndeamnă să revii mai târziu.

O singură farmacie din București testează gratuit pe bune

O singură farmacie din Capitală, din cele incluse în program și care au răspuns la telefon, testează gratuit cu teste de la Ministerul Sănătății, potrivit Ziare.com. Adică nu percepe nicio taxă. Este vorba despre o unitate aflată pe Calea Griviței. Doar că este nevoie de programare, care se poate face telefonic. Iar la momentul prezentării trebuie să aveți cartea de identitate.

În provincie, doar anumite categorii de pacienți pot fi testați aproape gratuit

La unele farmacii din provincie, testarea cu teste de la Ministerul Sănătății, se plătește 29 de lei prețul serviciului. Și este accesibilă doar în baza trimiterii de la medicul de familie sau DSP, pentru anumite categorii de pacienți. De exemplu pentru pacienții oncologici, înainte de a merge la tratament, sau pentru contacții direcți ai unui caz confirmat din secțiile de psihiatrie, gravide aflate în izolare, etc.