Tradiții Românești de Anul Nou 2024

Publicat: 31 dec. 2023, 18:45, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Tradiții Românești de Anul Nou 2024

Cu câteva ore înainte de trecerea în noul an, românii își pregătesc inimile pentru o serie de tradiții și obiceiuri străvechi menite să aducă prosperitate și noroc în casele lor. Într-un efort de a alunga spiritele rele și de a deschide calea către un an nou plin de bogății, comunitățile din întreaga țară se implică în ceremonii pline de semnificație.

Unul dintre cele mai iubite obiceiuri este „Mersul cu Sorcova”, unde copiii se adună în grupuri și colindă casele cunoscuților în prima zi a noului an. Cu o Sorcovă decorată, inițial o nuia înfrumusețată cu flori, hârtie colorată sau ciucuri, ei aduc urări de noroc și speranță pentru un viitor prosper. După aceste momente pline de tradiție, copiii primesc adesea daruri sub formă de dulciuri, fructe sau chiar bani.

„Mersul cu Plugușorul” este un obicei ancestral legat de dorința ca recolta din noul an să fie mai bogată. În noaptea de 31 decembrie, copii și tineri colindă din casă în casă, pocnesc din bici, strigă și sună din clopoței. Versurile specifice recitate în timpul acestui obicei sunt însoțite de mici daruri oferite ca semn de apreciere pentru colindători.

O altă tradiție remarcabilă este „Mersul cu Capra”, unde colindătorii întruchipează o capră prin măști sculptate din lemn. Aceștia merg la casele oamenilor aducând urări pline de însemnătate, simbolizând prolificitatea zoologică și fertilitatea telurică.

Dansul Ursului, moștenit de la geto-daci, persistă în multe zone ale țării. Grupuri mari, îmbrăcate în costume de urs, complete cu blănuri de oaie și cojoace decorate, dansează și bat ritmul cu tobele, aducând un strop de bucurie și autenticitate în comunitățile lor.

În anumite regiuni, tradiția numită „Îngropatul Anului” se desfășoară în noaptea dintre ani. Această ceremonie simbolică aduce optimism, veselie și echilibru într-un nou ciclu de 365 de zile, plin de tradiții noi și speranțe proaspete.

Astfel, tradițiile românești de Anul Nou nu sunt doar rituale, ci devin un element viu al identității culturale, aducând comunitățile mai aproape și întărind legăturile dintre oameni într-un spirit autentic de solidaritate și bucurie.