Trei bănci din România, amendate de BNR pentru încălcarea legislației contra spălării banilor

Banca Transilvania, Patria Bank și OTP Bank au primt amenzi de la BNR pentru încălcarea legislației contra spălării banilor.

Banca Națională a României a dat anul trecut 30 de sancțiuni pentru nerespectarea legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, de trei ori mai mult decât în precedenții doi ani la un loc, scrie Profit.ro.

Cele mai multe dintre aceste 30 de sancțiuni au fost avertismente însă în trei cazuri, Banca Transilvania, Patria Bank și OTP Bank, BNR a dat amenzi. Banca Transilvania și Patria Bank au primit 50.000 lei, iar OTP Bank 500.000 lei.

Au primit avertismente scrise Banca Românească, Libra Internet Bank, CEC Bank, Alior Bank, ING Bank (două), BCR (trei), Banca Transilvania, Libra Internet Bank, Vista Bank, First Bank, Idea Bank, BRCI și Eximbank.

Conform sursei citate, Patria Bank s-a făcut vinovată pentru ”neînregistrarea în aplicația informatică a informațiilor referitoare la identitatea beneficiarului real în cazul unor clienți”, ”monitorizarea necorespunzătoare a unor relații de afaceri, prin lipsa verificării concordanței între informațiile deținute despre clienți și natura operațiunilor desfășurate de către aceștia”, ”clasificarea eronată în categoria de risc a unor clienți și, implicit neaplicarea de măsuri de cunoaștere a clientelei adecvate”, “neraportarea către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a unor transferuri externe”.

Banca Transilvania a identificat niște erori ale aplicației informatice prin care făcea raportarea către Oficiul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, precum și pentru că, în opinia BNR, nu a avut mecanisme pentru administrarea unor riscuri de către Direcția Informații pentru Management prin care să fie asigurată cerința de raportare către ONPCSB a tranzacțiilor în numerar și a celor externe cu o limită minimă de 10.000 de euro echivalent, scrie publicația amintită.

Banca cu capital maghiar, OTP Bank, a fost amendată cu 500.000 de lei pentru 11 abateri de la legislație, precum : deficiențe interne de reglementare și control; nu a raportat înainte de efectuare unele tranzacții cu suspiciuni și, în cazul unui client, nici după; BNR a identificat nereguli și în identificarea beneficiarului real al fondurilor în cazul unui client, în timp ce în cazul altuia nu a obținut informațiile corespunzătoare privind tipul și natura activității desfășurate. Alte abateri vizează mai mulți clienți – pentru unii nu s-a prezentat procură pentru reprezentarea legală, pentru alții nu s-a asigurat monitorizarea tranzacțiilor, iar pentru unii nu au fost actualizate documentele.Totodată, pentru anumite tranzacții nu au fost aplicate măsuri suplimentare, inclusiv în cazul unor tranzacții în relație cu jurisdicții cu risc ridicat.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole