Ucraina nu vrea să reducă exporturile de grâu în sezonul viitor, pentru că are producție

Publicat: 03 mart. 2023, 15:30, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Ucraina nu vrea să reducă exporturile de grâu în sezonul viitor, pentru că are producție
grau_boabe

Ucraina nu are de gând să reducă exporturile de grâu, în viitorul sezon iulie 2023 – iunie 2024, deoarece recolta pare să fie mai mare decât se estima, chiar dacă este război, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, pentru Reuters.

Înainte de războiul cu Rusia, Ucraina era al cincilea exportator global de grâu, iar livrările sale aveau ca destinație ţările sărace din Africa şi Orientul Mijlociu.

În acest an, se pare că fermierii au plantat mai mult grâu în zonele sudice, decât au previzionat autorităţile în toamnă, a explicat Vîsoţki.

„Bilanţul de aprovizionare este pozitiv şi până acum nu există motive pentru asta”, a spus ministrul, cu referire la limitele impuse de guvern la exporturile de grâu, care ar prezerva mai mult grâu pentru consumul intern.

Pe plan intern, s-a vorbit despre faptul că Guvernul ucrainean ar putea introduce limite la exporturi, din cauza temerilor privind penuria de grâu pentru morărit pe piaţa internă, după o recoltă mai mică şi mai slabă calitativ.

Fermierii au plantat, în acest an, 4,1 milioane de hectare de grâu de iarnă, în creştere faţă de prognoza din octombrie de 3,7 – 3,8 milioane de hectare, dar mult mai mică față de cele 6,2 milioane de hectare semănate înainte de război, a declarat Vîsoţki. Recolta din acest an depinde, însă, în mare parte de ploile din primăvară, înainte de recoltare.

În acest an, producția de grâu este estimată la 16 – 18 milioane de tone de grâu, comparativ cu 20,2 milioane de tone de grâu, în 2022.

Exporturile ucrainene de grâu s-au redus în acest sezon la 11,3 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone, în aceeaşi perioadă din sezonul 2021/2022, arată datele Ministerului Agriculturii.

Factorii externi încă ar putea limita livrările Ucrainei peste hotare. Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi pentru a fi prelungită este nevoie de acordul tuturor părţilor. Rusia va fi de acord doar dacă interesele propriilor săi producători agricoli vor fi luate în considerare.