UDMR își bate joc de drapelul românesc: Este arborat doar pentru poze

Publicat: 28 sept. 2023, 20:39, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
UDMR își bate joc de drapelul românesc: Este arborat doar pentru poze

Drapelul național de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, un simbol istoric al luptei pentru libertate, este în centrul unui controversat episod care a atras atenția opiniei publice. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a lansat un comunicat de presă denunțând practicile autorităților locale cu privire la acest simbol național.

Drapelul Tricolor a fluturat neîntrerupt pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe din anul 1991, simbolizând jertfa ostașilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. Cu toate acestea, în anul 2014, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a ordonat înlăturarea drapelului sub pretextul unor lucrări de reabilitare a clădirii. De atunci, drapelul a fost arborat doar sporadic, în special în prezența oficialităților de rang înalt ale statului român, după care a fost înlăturat rapid, adesea din motive „tehnice”.

Forumul Civic al Românilor din aceste județe a propus în 2009 ca drapelul Tricolor de pe turla Primăriei să primească statutul de monument istoric, ca un gest de recunoștință față de jertfele eroilor români. Cu toate acestea, această propunere nu a fost încă pusă în practică.

Reprezentanții Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și-au exprimat indignarea față de tratamentul discriminatoriu al simbolului național în Sfântu Gheorghe. Ei au subliniat că în alte municipii din apropiere, precum Brașov și Târgu Mureș, drapelul tricolor este arborat cu mândrie pe vârfurile clădirilor administrative, în timp ce la Sfântu Gheorghe această dorință este în mod constant respinsă.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraș din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupația străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar pe 8 septembrie 1944, Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei pentru a simboliza eliberarea și libertatea. Cu toate acestea, simbolul național este tratat acum cu un nivel de respect și considerație mult mai mic decât merită.

În fața acestei situații, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș îndeamnă la respectarea și recunoașterea semnificației istorice a drapelului tricolor și solicită autorităților locale să acorde simbolului național statutul de monument istoric, în conformitate cu propunerea lor din 2009.