Ultimul tun imobiliar al lui Grindeanu: Spitalele CFR date gratis baronilor locali PSD și PNL

Publicat: 26 mai 2023, 13:15, de Ion Teleanu, în Ultimă oră , ? cititori
<strong>Ultimul tun imobiliar al lui Grindeanu: Spitalele CFR date gratis baronilor locali PSD și PNL</strong>

Aseară, ca pe vremea celebrei Ordonanțe 13 din 2017, premierul Nicolae Ciucă, la propunerea ministrului Sorin Grindeanu, care era premier în 2017, a dat Ordonanța de Urgență nr. 41/2023 prin care 15 spitale CFR ale Ministerului Transporturilor au fost teleportate gratis către baronii locali ai PSD și PNL.

Troc politic cu spitalele CFR

Printr-un troc politic ordinar, liderii PSD, PNL și UDMR au legalizat, aseară, printr-o ordonanță de urgență ilegală, unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare de după 1990. Cele 15 spitale CFR aflate sub tutela Ministerul Transporturilor au fost trecute gratuit la autoritățile locale (vezi documentul în facsimil). Mai exact, șapte spitale vor merge către județele controlate de PNL, șase către fiefuri PSD, iar cele două spitale din Capitală vor ajunge la Ministerul de Interne și cel Apărării, dacă nu cumva ambele ar putea ajunge la Interne. Încă din luna ianuarie 2023, PUTEREA a semnalat faptul că Sorin Grindeanu vrea să teleporteze spitalele CFR către baronii locali (https://www.puterea.ro/tun-imobiliar-si-medical-la-ministerul-transporturilor-15-spitale-cfr-date-baronilor-locali/). Tonul trecerii spitalelor CFR la baronii locali a fost dat de edilul PSD al municipiului Buzău, Constantin Toma, iar aseară Grindeanu și Ciucă i-au indeplinit dorința primarului buzoian.

Ordonanță de urgență, fără justificarea urgenței, dar cu premeditare

Numai că, OUG nr.41/2023, dată aseară, ca celebra Ordonanță 13 dată pe vremea lui Dragnea, este cam ilegală din două motive. În primul rând, o ordonanță de urgență intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, iar cea de aseară va intra în vigoare, după ce ”se reglementează prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, la cererea” autorităților locale și a instituțiilor interesate. În al doilea rând, trebuie justificată urgența, dar în această ordonanță urgența este justificată la mișto, dar, atenție, cu premeditare. Adică prin ”necesitatea accelerării procesului de reformă în domeniul sanitar prin transferul rețelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii către autoritățile administrației publice locale, ministere sau instituții, în condițiile încetării valabilității Contractului-cadru privind decontarea de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate a serviciilor medicale de asistență medicală primară și asistență medicală de specialitate clinică către furnizorii de servicii medicale, inclusiv cei aparținând rețelei sanitare a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, la data de 30 iunie 2023”. Premeditarea constă în faptul că ministrul Sorin Grindeanu justifică urgența prin, vezi Doamne, și-a încetat valabilitatea contractul cu CNAS, dar, acel contract oricând poate fi prelungit. Mai  mult, ordonanța de urgență dă liber noilor entități care vor prelua spitalele CFR să se asocieze cu cine vrea. Însă, conform ordonanței date aseară de Ciucă, la propunerea lui Grindeanu, cinci dintre spitele CFR (Iași, Dr.Tr. Severin, Galați, Cluj Napoca și Simeria) vor ajunge mai târziu la baronii locali pentru că au în derulare proiecte cu finanțare europeană și, ca atare, vor trebui să mai aștepte până să beneficieze de cadoul lui Grindeanu.

Grindeanu, pas cu pas, pe urmele lui Fenechiu

Așadar, aseară ca pe vremea lui Dragnea, Ciucă și Grindeanu au teleportat ilegal spitalele CFR către baronii locali. Practic, Grindeanu l-a copiat pe Relu Fenechiu care printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată pe 28.02.2013, fostul ministru liberal al Transporturilor a transferat în ograda colegului de partid de la Sănătate – Eugen Nicolăescu cele 15 spitale CFR. Numai că aranjamentul lui Fenechiu a fost blocat de fostul ministru al Justiției Mona Pivniceru și de liderul pSD de atunci Liviu Dragnea.

Care sunt cele 15 spitale pe care Grindeanu vrea să le dea baronilor locali

Cele 15 spitale CFR care sunt râvnite de baronii locali PSD, PNL și UDMR din 11 județe, plus municipiul București:

1.Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting Bucuresti

2.Spitalul Clinic nr. 2 CF Bucuresti

3.Spitalul Clinic CF Iasi

4.Spitalul Clinic  CF Cluj Napoca

5.Spitalul Clinic CF Timisoara

6.Spitalul Clinic CF Ploieşti

7.Spitalul Clinic CF Galaţi

8.Spitalul Clinic CF Constanţa

9.Spitalul Clinic CF Braşov

10.Spitalul Clinic CF Paşcani

11.Spitalul Clinic CF Simeria

12.Spitalul Clinic CF Oradea

13.Spitalul Clinic CF Craiova

14.Spitalul Clinic CF Sibiu

15.Spitalul Clinic CF Drobeta Turnu Severin