Un bebeluș de trei luni, la a patra cură de chimioterapie, se luptă, împreună cu medicii, cu cancerul metastazat

Publicat: 08 feb. 2024, 08:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un bebeluș de trei luni, la a patra cură de chimioterapie, se luptă, împreună cu medicii, cu cancerul metastazat

La Spitalul ”Marie Curie”din București, un  bebeluș de numai trei luni este la a patra cură de chimioterapie administrată pentru a contracara cancerul metastazat cu care a venit pe lume.

S-a născut în urmă cu circa trei luni la Brașov, ca al doilea copil al unor părinți tineri. La numai 17 zile de la naștere, s-a descoperit că bebelușul are cu probleme grave de sănăate și a fost transportat în stare critică la București.

Mai precis, a fost internat în secția Terapie Intensivă a Spitalului clinic pentru copii ”Marie Curie”, coordonată de renumitul medic Cătălin Cîrstoveanu.  

Investigațiile amănunțite au evidențiat multe diagnostice ”grele” și pentru un adult, dar pentru un prunc de câteva zile. Tumoră primară suprarenală dreaptă de câțiva centimetri, ficatul de dimensiuni incredibil de mari, sindrom de compartiment abdominal care împingea mult în sus diafragma și copilul nu putea respira, spune medicul Cătălin Cîrstoveanu.

Într-un cuvânt băiețelul de numai câteva zile s-a născut cu cancer metastazat. El a fost intubat și la recomandarea medicilor oncologi s-a trecut la curele de chimioterapie.

La început acestei terapii, bebelușul  nu a reacționat prea bine. Dar după a doua cură, medicii au decis detubarea. Acum, la aproape trei luni de la venirea pe lume, bebelușul este la a patra cură de chimioterapie și tot la ”terapie intensivă”, unde medicul Cîrstoveanu și colegii domniei sale sunt în continuare îngrijorați în legătură cu acest prunc.

Înainte cazurile de tumori maligne neonatale erau ”meteorice”. Dar, din păcate, acum sunt tot mai frecvente, semnalează medicul Cîrstoveanu.

Și grija medicilor din această secție se îndreaptă deopotrivă și spre ceilalți bebeluși. Din cei 30 internați în această secție, 18 sunt cu malformații cardiace;  dintre aceștia 16 au fost operați în Spitalul ”Marie Curie” și 2 în spitale din străinătate. Sunt bebeluși de câteva zile până la 7-12 luni, care aici au o nouă șansă la viață.

Și cu modestie, medicul Cîrstoveanu spune că rata de mortalitate în urma acestor intervenții de mare precizie este sub 5%, față de o mortalitate medie de 6-7%, la nivel mondial.