Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid

Publicat: 11 iun. 2024, 15:06, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
vaccin combinat gripă Covid compania Moderna

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu vârste de 50 de ani și peste, oferă rezistență crescută la gripă și Covid-19.

Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe câteva mii de oameni. El ”a declanșat un răspuns imunitar mai mare”, comparativ cu vaccinul antigripal și cel anti-Covid, administrate separat, care sunt deja aprobate împotriva celor două boli, anunță compania americană Moderna.

”Vaccinurile combinate pot reduce povara virusurilor respiratorii asupra sistemelor de sănătate și farmaciilor și pot oferi populației opțiuni de vaccinare mai convenabile”, a declarat, într-un comunicat, șeful companiei Stephane Bancel. În opinia acestuia, posibilitatea de a administra un singur vaccin contra a două boli în același timp ar putea face posibilă creșterea ratelor de vaccinare în rândul populației vizate.

Și alte companii farmaceutice – cum sunt Pfizer și Novavax –  lucrează la un astfel de vaccin combinat, dar Moderna este prima care oferă rezultate de faza a 3-a, adică studii pe scară largă.

În studiul clinic au fost incluse 4.000 de persoane, care au format după grupuri. În primul grup, format din persoane în vârstă de 65 de ani și peste, vaccinul combinat a fost comparat cu vaccinul Fluzone de la Sanofi și cel aprobat  împotriva Covid de la Moderna, administrate separat.

În grupul al doilea, adulții cu vârste între 50 și 64 de ani, vaccinul combinat a fost comparat cu vaccinul Fluarix de la GSK și din nou cu vaccinul Moderna contra Covid.

În ambele situații, vacinul combinat a declanșat un răspuns imunitar mai puternic contra virusului care provoacă infecția Covid și al celui gripal.

Moderna a anunțat că va prezenta pe larg rezulatele studiului clinic într-o revistă științifică.