Rușii datorează miliarde de dolari Ungariei: America ar putea fi cheia pentru a obține acești bani

Publicat: 07 ian. 2024, 19:52, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Rușii datorează miliarde de dolari Ungariei: America ar putea fi cheia pentru a obține acești bani

O bancă inființată în fosta Uniune Sovietică și mutată de câțiva ani de zile la Budapesta datorează miliarde de dolari Ungariei.

Oficialii Băncii Internaționale de Investiții au refuzat să plătească datoriile către Budapesta, din cauza înghețării activelor rusești de către americani după invazia rusă în Ucraina. Rușii care conduc banca au recomandat guvernului maghiar să se adreseze americanilor dacă doreau să acceseze acei bani.

Potrivit Menedzsment Fórum, Banca Internațională de Investiții datorează miliarde de forinți cabinetului Viktor Orbán, băncilor influente din Ungaria, fondurilor de investiții și altor investitori. Cu toate acestea, nimeni nu revendică deschis acești bani, ceea ce este destul de ciudat.

Bugetul Ungariei depinde de activele financiare, deoarece veniturile sale au scăzut semnificativ din cauza consumului în scădere în urma inflației din țara vecină. Prin urmare, cabinetul Orbán luptă pentru fiecare eurocent de la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, maghiarii rămân tăcuți în ceea ce privește banii IBB.

Viktor Orbán nu a menționat acest subiect în conferința sa de presă internațională de pe 21 decembrie 2023. Investitorii care au pierdut bani pot fi supărați, dar pot doar să murmure în culise. Guvernul maghiar a părăsit banca în aprilie anul trecut, după ce guvernul american a impus restricții împotriva acesteia, inclusiv a cetățenilor maghiari. Banca a spus că ar dori să-i plătească pe investitorii maghiari, dar nu poate. Motivul invocat: sancțiunile americane.

SUA a înghețat toate activele rusești după atacul lui Putin asupra Ucrainei în februarie 2022. Vă vreți banii? Negociați cu America! Potrivit declarației IBB din capitala Ungariei, s-a încercat o negociere cu instituțiile și autoritățile europene cu privire la această problemă, dar nu s-a ajuns la un acord. Prin urmare, rușii au recomandat tuturor guvernelor afectate să facă lobby la Washington împotriva sancțiunilor. De exemplu, dacă cabinetul Orbán vrea să-și recupereze miliardele, ar trebui să convingă administrația Biden să anuleze sancțiunile anti-Moscova. Acest lucru este, desigur, imposibil.

Guvernul maghiar a afirmat de mai multe ori că sancțiunile UE și SUA împotriva Rusiei sunt lipsite de sens și nu vor opri războiul. Dar ar adăuga o povară suplimentară economiei europene aflate în dificultate. Toate aceste critici au fost respinse și au stârnit indignare din partea Bruxelles-ului și Washingtonului.

Ambasadorul Statelor Unite în capitala Ungariei, David Pressman, a anunțat după o vizită la Washington că America a inclus cei trei lideri ai IBB pe lista sancțiunilor. Acest lucru includea și un cetățean maghiar. Diplomatul a subliniat apoi că Washingtonul a avertizat cabinetul Orbán cu privire la amenințările pe care sediul IBB din Budapesta le reprezintă, dar guvernul maghiar le-a respins. În cele din urmă, Ungaria s-a retras din instituția financiară pe 13 aprilie anul trecut.

Pressman a fost ținta mass-media de când și-a preluat funcția în capitala Ungariei. Ciocnirile dintre el și cabinetul Orbán au devenit regulate. Recent, a spus că guvernul maghiar abordează interesele de securitate națională diferit față de alte state europene și Statele Unite, ceea ce este îngrijorător.

În afară de Rusia, Cuba, Mongolia și Vietnam au rămas membri ai IIB. Înainte, Slovacia, Cehia, România, Bulgaria și Ungaria au anunțat că se retrag. IIB ar fi trebuit să restituie 15 miliarde de forinți (40 milioane de euro) investitorilor săi maghiari până în septembrie trecut. De exemplu, există o bancă maghiară care ar trebui să primească înapoi 1 miliard de forinți de la IIB până în primăvara aceasta. Mai mult, potrivit estimărilor Népszava, IIB ar trebui să restituie 74 miliarde de forinți (195 milioane de euro) statului maghiar pentru cota sa de 25,27%.