„Vă pup cu dragoste!”. Emoționanta scrisoare a lui Florin Piersic către noi, de ziua lui!

Actorul Florin Piersic, care nu mai are nevoie de nicio prezentare – potrivit banalei exprimări a zilelor noastre, împlinește azi  85 de ani.

Florin Piersic a anunțat că anul acesta nu își va sărbători pe scenă ziua de naștere, care este pe 27 ianuarie, întrucât contextul actual nu este potrivit pentru un astfel de eveniment.

Actorul a trecut prin momente grele după ce și-a pierdut un prieten, care a fost infectat cu coronavirus. Din această cauză, împlinirea vârstei de 85 de ani nu va fi sărbătorită public, așa cum era tradiția. Chiar dacă a rupt tradiția anul acesta, actorul le promite fanilor un spectacol așa cum merită, pe care îl va ține în 2022, atunci când va împlini 86 de ani.

Pentru a lămuri multe lucruri de ordin uman și artistic, Florin Piersic a scris un mesaj pe Facebook, de fapt o scrisoare în toată regula.

SCRISOARE CĂTRE VOI

”Mai e puțin și intrăm într-o saptamână mare pentru mine, Florin. În câteva zile împlinesc marele 85. Voi știți cț n-am avut niciodată rețineri în a-mi spune vârsta. Sunt actori și mai ales actrițe care parcă sunt născuti pe 29 februarie, așa că înainteaza în vârstă o dată la patru ani.

De fapt, dacă mă gândesc bine, acum fiecare an împlinit e o victorie, mai ales dacă este trăit frumos, cu speranță, cu bucurie. O sa vedeți și voi când veți ajunge aici, ceea ce vă doresc din toată inima!

An de an, televiziunile, presa și mai ales voi, publicul m-ați sărbătorit, m-ati răsfățat, m-ați aplaudat, iar eu am primit o mare de flori, vorbe minunate și toată iubirea voastră, cu recunostiință.

În teatru, indiferent ce se întâmplă în viața actorilor de pe scenă, se spune: „Spectacolul trebuie să continue”. Ei trebuie să fie acolo, să intre în pielea personajelor lor , să vă aducă un zâmbet în suflet, sau o lacrimă în colțul ochiului. Anul ăsta, aveam în plan o altfel de întâlnire, pentru că știți că a devenit aproape o tradiție să îmi petrec ziua de naștere pe scenă, cu voi alaturi . M-am gândit mult la asta.

Și acum vine marele <Dar>. Copii, e prea multă tristețe în lume. De curând  mi-am pierdut un prieten de o viață, Rocco- Grigore Rusu, care a fost răpus de boala asta blestemată, iar o minunată partenera a mea,  se zbate acum între viață și moarte, din același motiv. Va spun drept: mi se pare cam nepotrivit să ne ținem de sărbătoriri.

Și dacă nu ne vom vedea față în față, fie pe scenă, fie pe micul ecran, asta nu înseamnă că vă iubesc mai puțin”.

Florin Piersic – Portret

Marele actor Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinți bucovineni (mama – originară din Valea Seacă, tatăl – medic veterinar, originar din Corlata). Și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (în prezent, Colegiul Național „Emil Racoviță”).

Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957, iar spectacolul de absolvire a fost ”Peer Gynt” de Henrik Ibsen. Celebritatea și popularitatea actorului au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci și din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci — Anghel Șaptecai sau Grigore Pintea—, dar rolul cel mai cunoscut și îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conștiința publicului, este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu greu de egalat cu personajul Buză, interpretat de bunul său prieten Szobi Cseh.

Marele artist are o relație specială cu băieții lui, Florin jr. (din prima căsătorie, cu actrița Tatiana Iekel) și Daniel (din a doua căsătorie, cu actrița Anna Szeles). Este bunicul Soniei (fiica lui Florin jr.) și al lui Mark Cristian (fiul lui Daniel). Din 1993, Florin Piersic este căsătorit cu Anna, originară din Cluj.

Știe că unii spun despre el că vorbește mult, dar nu se supără. Recunoaște că îi place să povestească, să spună bancuri, să împărtășească oamenilor crâmpeie din viața sa ori de câte ori are ocazia, convins fiind că din orice spune se poate învăța ceva.

La Mulți Ani, Florin Piersic!

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole