Fotovoltaicul, frate bun cu vinul! Fermă solară a statului român, amplasată strategic lângă viile de la Valea Călugărească

Publicat: 07 mart. 2024, 18:58, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Fotovoltaicul, frate bun cu vinul! Fermă solară a statului român, amplasată strategic lângă viile de la Valea Călugărească

SAPE va finaliza în timp record un parc fotovoltaic în Valea Călugărească. Este prima investiție realizată din fonduri PNRR a unei companii energetice deținută de statul român.

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) se pregătește să finalizeze, în luna mai 2024, construcția unui parc fotovoltaic în Valea Călugărească (județul Prahova), marcând astfel prima investiție realizată din fondurile PNRR de către o companie energetică de stat din România. Investiția se ridică la aproximativ 35 de milioane de lei, din care aproximativ 7,5 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valea Călugărească este una dintre cele mai importante zone viticole din țară.

„SAPE este un producător de energie verde și își continuă angajamentul în dezvoltarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile. Contractul pentru execuția parcului fotovoltaic, denumit ‘Stație de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice și rețea de transport energie electrică în sistemul național – CEF 4.9995 MW’, a fost semnat la sfârșitul lunii august 2023. În prezent, lucrările sunt în etapa finală, iar în luna aprilie, după numai 8 luni de la demararea proiectului, parcul solar va deveni operațional. Acesta este un exemplu clar că și companiile în care statul român este acționar pot fi un model de rapiditate și bune practici!”, a declarat dl Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE.

Lucrările sunt realizate de asocierea SC General Me.El Electric SRL și SC Electro-Alfa International SRL, iar responsabilul de șantier este Popp & Asociații Management. Parcul fotovoltaic, cu o capacitate de 5 MW, este amplasat în satul Dârvari, comuna Valea Călugărească. În prezent, SAPE deține două parcuri eoliene, CEE Horia (județul Constanța), cu o capacitate de 7,5 MW, și CEE Curcubăta (județul Alba), cu o capacitate de 15 MW, precum și un parc fotovoltaic în satul Dârvari, comuna Valea Călugărească, cu o capacitate de 5 MW.

„Suntem într-un proces continuu de dezvoltare, având o capacitate totală instalată de 27,5 MW și o producție anuală de aproximativ 40.000 MWh. Obiectivul nostru este să devenim un producător semnificativ până în 2026, cu 100 – 150 MW instalați în surse regenerabile de energie”, a adăugat dl Bogdan Nicolae Stănescu.

Conform Planului de Investiții consolidat, SAPE ia în considerare achiziționarea de centrale regenerabile în funcțiune sau pregătite pentru construcție (RTB). În plus, pentru parcul Curcubăta, se urmărește extinderea instalației de utilizare între stația electrică de transformare și punctul de conexiune, pentru a mări capacitatea de valorificare a potențialului eolian, o investiție estimată la aproximativ 5 milioane de lei.