Legea care ar permite funcții de conducere în domeniul sanitar până la 70 de ani, neconstituțională

Publicat: 04 nov. 2023, 23:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Legea care ar permite funcții de conducere în domeniul sanitar până la 70 de ani, neconstituțională
Justiție CCR

Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea USR și Forța Dreptei privitoare la legea care ar permite unor medici să ocupe funcții de conducere în spitalele publice până la vârsta de 70 de ani.

Sesizarea se referă la Legea privind aprobarea OUG 150/2022 pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală.

În comunicatul CCR publicat joi, se precizează: ”În esență, Curtea a reținut că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului consacrat de art. 61 alin.(2) și art.75 din Constituție, întrucât, pe de o parte, există deosebiri majore de conținut juridic între formele supuse dezbaterii celor două Camere ale Parlamentului și, implicit o confirgurație semnificativ diferită a legii față de forma avută în vedere de Camera de reflecție, iar, pe de altă parte, se constată o abatere de la obiectrivul urmărit de inițiatorul proiectului de lege, constând în asigurarea acesului imediat și nediscriminatoriu la servicii conexe actului medical al pacienților cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate”.

USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională privitor la legea inițiată de PSD și PNL, care instituie posibilitatea de a ocupa  funcția de manager la nivelul spitalelor publice și al ambulanțelor până la vârsta de 70 de ani. 

Într-un comunicat, USR precizează: ”De la măsuri benefice copiilor și adulților cu autism, PSD și PNL au ajuns, deturnând sensul legii , la menținerea în funcții de conducere a membrilor UMFistan-ului”.

Pe de altă parte, într-un document de presă, Forța Dreptei a transmis: „În timp ce la Senat se discuta cadrul legal pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, la Camera Deputaţilor au fost aduse amendamente care schimbă însăşi esenţa actului normativ, iar discuţia s-a axat pe ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare, eliminându-se Senatul din procesul legislativ”.

Potrivit comunicatului CCR, ”decizia este definitivă și general obligatorie”.