Misterul sabiei lui Ștefan cel Mare care de 400 de ani se află la turci

De mai bine de 400 de ani, istoricii încearcă să afle cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci. Arma, cu o importantă valoare istorică se află în continuare la muzeul Topkapî din Instanbul.

Față de celelalte arme expuse, care au încrustate pietre prețioase sabia domnitorului român este una simplă.

Ne putem da seama cui a aparținut după înscripțiile care apar pe mânerul sabiei: „Io Ştefan Voievod domn al Ţării Moldovei.

sabiestefandetaliu

Sabia nu este o simplă armă, ci are și o însemnătate pentru români. Aceasta ar fi fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății.

Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci?

Una dintre teoriile vehiculate este aceea potrivit căreia, Ştefan cel Mare şi-a predat sabia turcilor, în momentul în care a fost învins.

O altă variantă este jefuirea visteriei domneşti de către turci.

La aceste teorii se mai adaugă și cea potrivit căreia, sabia ar fi ajuns în mâna turcilor la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș.

Atunci, fiul lui Ștefan cel Mare a pierdut domnia și s-a refugiat în Transilvania.Turcii ar fi  profitat de ocazie și ar fi jefuit tezaurul Moldovei.

De precizat este și faptul că Palatul Topkapî, a fost reședința sultanilor otomani timp de aproximativ de 400 de ani.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...